Președintele Colegiului Medicilor din București, Cătălina Poiană, a declarat că în ultimii patru ani s-a constatat o creștere a numărului de agresiuni fizice și verbale asupra personalului medical și a precizat că cele mai multe astfel de acte se înregistrează la camerele de gardă.
"S-a constatat o accentuare a acestei agresiuni în special în ultimii patru ani. S-a constatat că în unitățile sanitare cu profil de urgență - respectiv la camerele de gardă - aceste agresiuni se manifestă cel mai frecvent. De asemenea, s-a constatat că seara și noaptea aceste elemente sunt cu mult mai accentuate decât în restul zilei", a afirmat medicul, cu ocazia lansării campaniei "Nu agresați cadrele medicale".
Potrivit acesteia, personalul medical este agresat în cele mai multe cazuri de către aparținătorii pacienților. "Un element foarte important a fost acela: cine agresează personalul medical, constatându-se că un procent mai mare de medici a afirmat că sunt agresați cu precădere de aparținătorii pacienților și nu numai de pacientul în sine. Din opiniile manifestate de medicii ce au răspuns chestionarului s-a constatat că de fapt elementul care a deranjat cel mai mult pacienții și aparținătorii acestora a fost timpul de așteptare din momentul în care s-au adresat unității respective și momentul în care au fost consultați sau s-a exercitat actul medical. Un element important a fost refuzul internării sau nemulțumirea față de diagnosticul pe care pacienții l-au aflat de la medic. Aproximativ jumătate dintre medici nu raportează niciun fel de agresiune. Agresiunea verbală este cea mai frecventă", a spus președintele Colegiului Medicilor București.
Cătălina Poiană a precizat că atitudinea personalului medical este o componentă extrem de importantă în acest context. Ea a declarat că are intenția realizării la nivelul Bucureștiului de cursuri privind comunicarea medic-pacient. "Ne propunem să intensificăm cursurile de comunicare medic-pacient. Un prim semnal al acestei atitudini este ca la conferința anuală care va fi anul acesta, la începutul lunii mai, să desfășurăm un curs de comunicare medic-pacient. Ne propunem să facem un program la nivelul întregii Capitale în unitățile sanitare pentru asemenea cursuri de comunicare", a mai declarat Poiană. AGERPRES