Pacienţii însă, marea majoritate cu situaţii precare şi cu afecţiuni grave, bătrâni neajutoraţi sau familii cu mulţi copii şi fără venituri, nu au puterea financiară de achita taxa impusă de medici.
De precizat că, în comuna Probota trăiesc aproximativ 4.000 de locuitori. „Mă ocup de câteva cazuri sociale din Bălteni-Probota, din care unul cu un tată paralizat, dar şi două familii cu bebeluşi, fiecare fiind înregistrat în evidenţele uneia din cele două doctoriţe din comună, în funcţie de preferinţele avute la dată înscrierii. De la aceste familii am aflat că ambele doctoriţe nu se deplasează la domiciliul bebeluşilor sau al persoanelor imobilizate decât dacă li se plătesc 15 lei pentru benzină.
Trecând peste faptul că un drum dus-întors de la Iaşi la Bălteni costă chiar mai puţin de 15 lei, mi se pare ilegală această taxă (pentru care nu se eliberează chitanţă), în condiţiile în care pe uşa cabinetului este trecut un interval orar pentru munca de teren”, a declarat Camelia Radu, reprezentantul Grupului „O mână de ajutor pentru copiii necăjiţi - Iaşi”.
Reclamaţii la CJAS
Având în vedere aceste aspecte, oamenii revoltaţi anunţă că vor sesiza Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). „Mai departe, este treaba Casei de Sănătate în a analiza comportamentul acestor medici care condiţionează deplasarea la bolnav cu plata benzinei. Eu îmi rezerv dreptul de a-i aduce la cunoştinţă directorului Casei de Sănătate această situaţie, de care am aflat de la mai multe persoane atât din Probota, cât şi din Bălteni”, a mai menţionat Camelia Radu. Chiar dacă nu a vrut să apară în faţa camerei de filmat, dr. Elena Gafiţa a discutat cu reporterii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”. Acesta a menţionat că taxa impusă este perfect legală. „Da, percep acea taxă de deplasare, dar nu este absolut nicio problemă. Pacientul este obligat să-mi asigure transportul. Să plătească o maşină, să plătească ceva… Această taxă se percepe în condiţiile în care mă deplasez cu maşina mea personală. Este normal şi firesc!”, a spus, iritată de întrebare, dr. Elena Gafiţa, medic de familie în comuna Probota.
Ce se întâmplă însă cu persoanele imobilizate la pat şi cu situaţii financiare precare? Am încercat să aflăm tot de la medicul care-şi jupoaie pacienţii. Răspunsul acestuia a fost unul mai mult decât evaziv. „Depinde de situaţie”, s-a rezumat medicul în a răspunde la întrebare.
Riscă sancţiuni drastice
Atât reprezentanţii Colegiului Medicilor din Iaşi, cât şi cei a CJAS, susţin că dacă aceste servicii oferite pacienţilor sunt decontate, atunci perceperea unei taxe este ilegală. „Nu cunosc momentan situaţia, dar mă voi interesa. Orice serviciu decontat de CJAS este gratuit, iar perceperea de taxe suplimentare este ilegală”, a precizat Liviu Oprea, noul preşedinte al Colegiului Medicilor Iaşi. La rândul său, Robert Dâncă, şeful CJAS Iaşi, a declarat că va demara o anchetă în acest sens, iar în condiţiile în care cele reclamate se confirmă, vor fi aplicate sancţiuni celor doi medici de familie. „Nu a fost înregistrată o sesizare sau reclamaţie în acest sens. Ne vom autosesiza, pentru a vedea dacă se vor confirma cele spuse de dumneavoastră. Încasarea de bani în astfel de cazuri este ilegală şi împotriva clauzelor contractuale pentru persoanele asigurate, urmând să se ia măsurile care se impun în astfel de cazuri”, a precizat ec. Robert Dâncă, preşedintele CJAS Iaşi.
Caz tras la indigo
În vara anului trecut, reporterii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” au semnalat un alt caz de acest gen, petrecut în localitatea Heleşteni. Acolo, medicul de familie percepea 10 lei taxă pentru activarea cardului de sănătate. În urma semnalelor trase şi a controalelor efectuate, medicul a rămas fără contract cu CJAS. Mădălina OLARIU, Andrei HURBEA
* * *
„Pacientul este obligat să-mi asigure transportul. Să plătească o maşină, să plătească ceva...” - dr. Elena Gafiţa, medic de familie în comuna Probota
* * *
„Încasarea de bani în astfel de cazuri este ilegală” - ec. Robert Dâncă, preşedintele CJAS Iaşi