Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) virează lunar zeci de mii de lei în conturile medicilor de familie din judeţ.
Pentru activitatea desfăşurată în decembrie de medicii de familie în cabinete şi în centrele de permanenţă, instituţia a achitat aproape două milioane de lei.
Potrivit listei de deconturi făcută publică de CAS, cabinetele medicilor de familie au încasat între 4.900 şi 23.700 de lei. Majoritatea medicilor de familie au primit sume cuprinse între 10.000 şi 13.000 de lei.
Aceştia spun că la un venit de 13.000 de lei abia dacă rămân cu 3.000 de lei, după ce îşi plătesc asistenţii, întreţinerea cabinetelor, consumabilele, facturile la utilităţi şi impozitele la stat.
Cei mai norocoşi sunt medicii care lucrează în familie, veniturile primite de aceştia împreună apropiindu-se chiar şi de 30.000 de lei, cum ar fi cabinetul medical asociat al medicilor Paul Şerban şi soţia sa Katalin, sau cel soţilor Constantin şi Anca Andone.
La nivelul judeţului sunt 170 de medici de familie în contract cu CAS, iar 74 dintre aceştia îşi rotunjesc veniturile prin activitatea desfăşurată şi în centrele de permanenţă.
Potrivit normelor în vigoare, medicii de familie primesc plată per capita, adică pentru cei de pe liste, dar şi pentru serviciile acordate. La acestea se adaugă o serie de alte stimulente financiare.
Toate aceste lucruri îi nemulţumesc pe medicii din spitale, care spun că ei muncesc mai mult şi câştigă mai puţin.
Nemulţumiri sunt şi în rândul pacienţilor care spun că atunci când au nevoie de medicul de familie, sunt amânaţi cu zilele sau chiar săptămânile, ajungând astfel să apeleze la Urgenţe.