În data de 1 februarie 2016, în Secţia Chirurgie generală I din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” s-a realizat, în premieră pentru sistemul medical din reţeaua Ministerului Apărării Naţionale, intervenţia chirurgicală de rezecţie a unui segment hepatic tumoral, pe cale laparoscopică, utilizând pentru coagularea ţesutului hepatic, dispozitivul bipolar de radiofrecvenţă, aparat medical care a intrat în dotarea secţiei, în luna decembrie a anului trecut.

Intervenţia chirurgicală a fost efectuată la un pacient în vârstă de 76 de ani, cunoscut cu Ciroză hepatică cu virus C, Rinichi unic chirurgical şi multiple alte comorbidităţi (Diabet zaharat; Hipertensiune arterială esenţială; Cardiomipatie ischemică) la care în urmă cu două săptămâni a fost decelată, în urma examenelor clinice şi paraclinice, o formaţiune tumorală cu diametrul de 37/35 mm.

Datorită atât procedurilor chirurgicale pentru care a optat echipa de medici condusă de locotenent-colonel medic dr. Liviu Mosoia, medic primar Chirurgie generală şi specializare în Chirurgia hepatică şi Transplant, cât şi a dispozitivelor medicale de ultimă generaţie, operaţia s-a desfăşurat fără evenimente care ar fi putut pune în pericol viaţa pacientului.

Rezecţia segmentului hepatic tumoral prin utilizarea dispozitivului bipolar de radiofrecvenţă a asigurat limitarea pierderilor sangvine intra-operator şi riscul de fistule biliare, fapt ce a determinat reducerea perioadei de internare şi monitorizare în Secţia ATI la un interval de doar 24 de ore. A doua zi post-operator, pacientul  a intrat în regim de viaţă cvasinormal prin: mobilizare precoce; hidratare şi alimentare normal, iar antibioterapia profilactică a fost redusă la 24 de ore.

La acest moment, pacientul este într-o stare clinică foarte bună, datorită confortului psihic determinat de reuşita intervenţiei chirurgicale şi rapididăţii procesului de recuperare şi integrare în viaţa socială.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro