Sindromul intestinului iritabil este o afecţiune din ce în ce mai întâlnită la pacienţi de toate vârstele. Alimentaţia şi sedentarismul sunt doar două dintre cauzele ce o pot determina, însă consecinţele ei pot fi serioase. Prezenţa la medic se impune dacă simptomele persistă
Tot mai fecvent auzim despre afecţiunea numită ”sindromul colonului iritabil”, sau ”sindromul intestinului iritabil”. Manifestările pot fi destul de variate, în funcţie de anumiţi factori. Spre exemplu arată medicul de familie Gheorghe Lascu, la vârstnici, aceasta se manifestă prin constipaţie, iar la cei ma tineri, cu sindrom diareic. ”E cu atât mai neplăcut cu cât persoanele mai tinere sunt şi active şi trebui să meargă la muncă, având această nepăcere precum diareea”, arată el. ”E o boală foarte dificilă, foarte grea, care nu se poate vindeca nicodată complet”, mai spune medicul Lascu.
Factori care favorizează apariţia bolii Medicul spune că unul din factorii care duc la această afecţiune este lipsa de mişcare. ”Sendentarismul duce la constipaţie şi implicit la colon iritabil, care se manifestă prin constipaţie. De asemenea, vârsta este un element care duce la apariţia sindromului prin faptul că procesele active ale organismului încetinesc şi apare constipaţia. Alimentele pe care le consumăm zi de zi au şi ele factor determinant. De exemplu la persoanele care consumă foarte multe alimente puternic condimentate, poate să apară sindromul colonului iritabil cu diaree, din cauza condimentelor puternice”, mai spune medicul.