Actualul centru de permanență din Mociu este ”urmașul” spitalului închis în 2011 de Ministerul Sănătății. Funcționează într-o clădire construită în 1912, iar condițiile de lucru și dotările par să nu fi evoluat prea mult.
”Avem două paturi. Dacă sunt mai multe cazuri, avem și o targă pe care putem să așezăm pacienții. De multe ori n-am avut nici oxigen. Noi, medicii, a trebuit să procurăm oxigenul. Și aici, în salonul pacienților, încălzirea se face cu o sobă încălzită cu lemne. Se poate observa și fumul pe care trebuie să îl inhalăm în fiecare zi. Suntem obișnuiți și oarecum condamnați”, spune Ovidiu Fiscutean, medic de familie în Mociu.
Aici își desfășoară medicii activitatea de zi cu zi. Așa arată locul în care ar trebui salvate vieți. În plus, durata în care salvarea ajunge în comună e uneori si de câteva ore, iar asta din cauză că cea mai apropiată stație de ambulanțe e la 40 de kilometri distanță.
”Dacă urgența nu este gravă o putem rezolva aici, la centru, dar dacă ne depășește competența și este nevoie pentru a fi trimisă mai departe, ambulanța ajunge foarte greu la Mociu, am întâmpinat cazuri în care a venit și după 4 ore”, recunoaște Ovidiu Fiscutean.
Clădirea aflată în paragină se află în administrarea consiliului local, însă de la închiderea spitalului și până acum s-au făcut mai mult ”cârpeli”. De asemenea, în ultimii ani, Direcția de Sănătate Publică s-a rezumat doar la controale; abia recent instituția a dat primăriei un termen de 3 luni pentru a prezenta un plan de recondiționare.
”Au termen până pe 1 aprilie ca să ne arate ce soluții au ales. Fie se angajează să facă o clădire nouă, fie se angajează să remedieze deficiențele constatate, astfel încât să poată funcționa și să se poată prelungi activitatea de asistență”, spune Mihai Moisescu, directorul DSP Cluj. De ce nu s-au luat din timp măsuri mai drastice și nu s-a pus presiune asupra autorităților locale? ”Între a funcționa o unitate în condiții mai precare și a nu funcționa deloc, trebuie să pui în balanță partea de sănătate a populației pe care o asiști. Nu poți renunța la zeci de mii de oameni, să-i lași fără asistență medicală”, explică Moisescu.
Intră apoi în scenă primarul Horvath Marton, care a avut două mandate zbuciumate la Mociu. După primul s-a ales cu un verdict definitiv de colaborator al Securității, iar în actualul mandat s-a luptat la propriu și la figurat cu un consătean, care-i ceruse demisia în urma sentinței respective. Drept urmare, Horvath l-a bătut pe om, după care s-a ales cu o condamnare de 1 an și 10 luni pentru lovire și alte violențe. În cele din urmă, cele două părți s-au înțeles la mediere.
În chestiunea privind centrul de permanență, primarul nuanțează chestiunea: de fapt, acele nereguli de care vorbește DSP se impart între autoritățile locale și cei care conduc și lucrează în centru. Consiliul local are de rezolvat probleme ”mărunte”: schimbarea linoleumului, remedierea burlanelor și jgheaburilor de scurgere a apelor de pe clădiri și igienizarea spațiului respectiv. Pe de altă parte, edilul sugerează că și medicii ar face, de fapt, jocurile electorale ale rivalilor săi, prezentând deformat situația reală. ”Deși încă nu a început campania electorală, e păcat că unii medici au început să lanseze zvonuri că se va muta acest centru de permanență și că se vor închide cabinetele, ceea ce nu e adevărat. Din câte știu, medicii de familie primesc o sumă consistentă pentru întreținerea cabinetelor medicale, dar noi trebuie să ne ocupăm de problemele centrului de permanență. De ce spun asta? Mai demult funcționa centrul de permanență separat de cabinete, însă medicii au cerut să le comasăm, iar când funcționează într-un loc și centrul de permanență și cabinetele medicilor de familie, apar probleme”, spune Horvath.
Primarul din Mociu face apoi marele anunț: s-au alocat 690 de mii de lei pentru construirea unui dispensar nou. Informația circulă greu prin Cluj, astfel că Direcția de Sănătate Publică încă nu a aflat de proiect.
Apoi, Horvath Marton ține neapărat să infirme și zvonurile referitoare la o alocare de 800 de mii de lei în consiliul local pentru construirea unei capele: ”Vrem să ne aliniem cerințelor UE; așa cum e nevoie de centru de permanență, așa e nevoie și de o capelă. Inițial facem una la centrul de comună, apoi vom construi câte una în fiecare localitate din comună. Într-adevăr, proiectul de hotărâre inițial era de 800 de mii de lei, însă a fost modificat, așa că, acum, pentru capelă au fost alocați 35 de mii de lei”.
În final, edilul din Mociu risipește orice fel de îndoială privind bunele sale intenții: ”Doamne-ferește, nu spun toate astea pentru că ar fi an electoral. Construirea unui nou centru este un proiect foarte important, iar eu până în ultima zi voi lucra pentru a rezolva problemele comunității. Candidăm și dacă câștigăm, vom face în continuare ceea ce trebuie”.