Norme Coca 2023 - 2024

Managerul de la Spitalul Județean din Ploieşti, unde în urmă cu câteva zile a izbucnit un scandal de proporţii, a răspuns acuzațiilor care i se aduc.

Adrian Strâmbeanu neagă într-un comunicat de presă, acuzaţiile conform cărora spitalul pe care îl conduce ar avea probleme grave. Condițiile în care lucrează medicii nu sunt rele, așa cum a declarat doctorul Dan Oprea, fiind acoperite necesitățile sălilor de operație. În plus, managerul precizează că există suficiente bisturie la Spitalul Județean din Ploiești și nu se pune discuția ca acestea să fie resterilizate.

„Am aşteptat, poate prea mult, în a vă prezenta aceste informaţii. Se induc neadevăruri care pot periclita în mod fundamental credibilitatea unei instituţii sanitare. În „spitalul groazei”, aşa cum în mod nedrept este catalogat Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, s-au achiziţionat, numai în 2013, până la această dată, un număr de 21.400 de bisturie clasice. Totodată, au fost achiziţionate peste 200 de bisturie electrice.

Conform rapoartelor primite de subsemnatul, ca manager al acestei unităţi, numai din secţiile de chirurgie din Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, în număr de zece, sunt externaţi, anual, peste 25.000 de pacienţi dintre care un număr de 13.000-14.000 de oameni suferă o intervenţie chirurgicală. Vă repet această informaţie: spitalul a cumpărat, în acest an, 21.400 de bisturie clasice şi aproximativ 200 electrice, persoanele operate în cadrul secţiilor noastre fiind în jur de 14.000, cu aproximare, desigur”, spune managerul.

Bisturiele clasice sunt potrivite pentru toate intervenţiile chirurgicale din Spitalul Judeţean, pe când cele electrice sunt opţionale.

„Subsemnatul, ca manager al Spitalului Judeţean, dar şi ca simplu cetăţean, îmi permit să întreb în mod retoric: de ce s-a declanşat acest subiect, având în vedere că managementul, după cum se poate verifica în actele de achiziţie, s-a preocupat în mod continuu de aprovizionarea cu necesarul instrumentarului medical? Vreau să repet, pentru a fi corect înţeles: oricine poate constata, studiind actele de achiziţie, că Spitalul acoperă necesarul în ceea ce priveşte materialul sanitar amintit.

Este suficient să se consulte documentele. Repet: în Spitalul Judeţean nu cred că foloseşte nimeni bisturie de unică folosinţă, de mai multe ori, aceasta însemnând că medicul respectiv face malpraxis în mod conştient, atâta timp cât spitalul asigură necesarul de bisturie. Pun la dispoziţia opiniei publice, aşa cum am pus şi la dispoziţia comisiilor venite în control, achiziţiile de materiale sanitare. Aşa cum spuneam, acestea rămân scrise”, se arată în comunicat.

Ministerul Sănătăţii, anchetă la Spitalul din Ploieşti

Ministerul Sănătăţii a dispus, marţi, demararea unei anchete la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, cel mai mare din Prahova, în urma unor declaraţii grave ale medicului Dan Oprea. Comisia de anchetă este formată din trei reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, doi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Prahova şi un reprezentant al Consiliului Judeţean Prahova, în subordinea căruia se află SJU Ploieşti.

Chirurgul spune, într-o scrisoare deschisă, că se face vinovat de malpraxis în fiecare zi. „Noi folosim bisturie electrice de unică folosinţă, de zeci de ori. Aţă cu ac sertizat se găseşte sporadic, de bază fiind tot aţa din timpurile doctorului Andreoiu. Pense LigaSure? Un lux sporadic. Disector ultrasonic - rachetă cosmică... Halate, câmpuri moi, de pe vremea lui Pazvante. Dacă vrei să tratezi un bolnav, nu reuşeşti să foloseşti aceeaşi schemă de tratament măcar 6-7 zile. Îţi vine să urli când zilnic ţi se schimbă antibioticele din farmacia spitalului. Dacă dai un anticoagulant, zilnic schimbi cu altul, deşi eşti conştient că este malpraxis”.

Colegii s-au solidarizat cu chirurgul Oprea

Un număr de douăzeci de medici de la cel mai mare spital din Prahova au trimis o scrisoare deschisă, prin care spun că sunt obligaţi zilnic să facă compromisuri, în condiţiile în care sistemul este subfinanţat. „Oricât am vrea să ne ascundem, trebuie să recunoaştem deschis că sărăcia în care ne zbatem zi de zi este cauza tuturor nemulţumirilor apărute. Condiţiile oferite de către sistem obligă zilnic toţi medicii din România la mici compromisuri fără de care nu am mai putea asigura asistenţa medicală. Oare ce s-ar întâmpla atunci cu pacienţii în singurul spital care asigură asistenţă medicală de urgenţă în judeţ? Din toate aceste motive, ne solidarizăm cu declaraţiile colegului nostru, dr. Dan Oprea”, se arată în scrisoarea remisă presei.

Medicii ţin să precizeze că „sunt de aceeaşi parte a baricadei” cu pacienţii, „într-o societate bolnavă care nu pune niciun preţ pe suferinţele şi nevoile oamenilor, pe eforturile noastre zilnice, pe nopţile nedormite şi pe anii lungi de specializare profesională”.

Primele sanctiuni la Spitalul de Urgenta din Ploiesti

Zeci de medici din Ploiestii S-AU SOLIDARIZAT cu chirurgul care a reclamat conditiile de munca. „Oricat am vrea sa ne ascundem, saracia e cauza tuturor nemultumirilor”

Medic din Judetean: „Sistemul corupt refuza cu buna stiinta sa-si recunoasca vina si incapacitatea”

Dr. Simona Schnelbach, presedinta Colegiului Medicilor Prahova, a declarat pentru gandul ca faptele reclamate de chirurgul Dan Oprea reflecta realitatea din sistemul sanitar romanesc.

 

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro