Sistemul sanitar e în colaps, medicii sunt foarte prost plătiți iar miniștrii Sănătății care s-au perindat în funcție au tocat banii fiecare după fantezia proprie. O scrisoare impresionantă despre ce înseamnă să fii absolvent de Medicină în România, a scris și Paul Pescărașu:                             

      „Domnule ministru, va scriu in calitate de parinte al unuia dintre cei  150 de tineri absolventi cu licenta ai “Facultatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti care au sustinut examenul de rezidentiat in noiembrie 2015. Ei au reusit sa acumuleze un punctaj pentru promovare superior minimului stabilit, prin regulament, de ministerul pe care il conduceti. Dar acest punctaj s-a dovedit insufi- cient pentru  dobandirea  statutului de rezident deoarece numarul de locuri/posturi scoase la concurs in centrul Bucuresti a fost mai mic decat numarul "promovatilor". Insa in alte centre din tara, unde s-a organizat examen de rezidentiat, au ramas locuri/posturi neocupate numarul promovatilor fiind mai mic decat numarul locurilor/posturilor scoase la concurs. Am fost convins ca aceasta situatie va fi analizata de Ministerul Sanatatii si se va gasi o solutie pentru acesti tineri mai ales ca ei si-au manifestat dorinta sa inceapa sa lucreze si sa se  specializeze, in acelasi timp, aici desi sunt invitati sa paraseasca aceasta tara si sa-si incerce norocul "in alte zari de soare pline". Nu s-a intamplat asa, desi ei s-au umilit (si au fost umiliti) zile in sir stand la usa   ministerului incercand sa fie vazuti, auziti si cineva sa vina in intampinarea dorintei lor.

Rezumand situatia: dupa 6 (sase) ani (in cazul nostru 9 (noua)ani, trei de fiziokinetoterapie si sase de medicina) in care m-am bucurat si am suferit alaturi de copilul meu angajat in aceasta "intreprindere" ,deloc usoara, de "a face medicina",toata lumea stie ca este o facultate grea, m-am trezit la usa cu un somer cu diploma, in conditiile in care media abunda de informatii despre localitati care nu beneficiaza de asistenta medicala minima de specialitate, despre medici  decedati din motive de epuizare la iesirea din garda, despre oameni care sunt nevoiti, bolnavi fiind, sa parcurga distante considerabile pentru ca sa fie consultati de un doctor !? Mi-am zis ca sunt, poate, exagerari ale presei, dar, cunoscand cativa medici(cine nu cunoaste!) si discutand cu ei problema mea am fost surprins de mirarea lor fata de aceasta abordare ministeriala. Lucrand in sistem( unul este profesor chirurg foarte apreciat) mi-au confirmat ca se confrunta cu o mare criza de medici de diferite specializari (A.T.I., cardiologi, medici de familie etc.) dupa exodul inregistrat in ultima vreme.

  Am incercat apoi sa gasesc o scuza pentru minister si am zis ca, poate, an de an se inregistreaza un numar mai mare de absolventi decat capacitatea sistemului de pregatire anuala de medici specialisti. Analizand situatiile publicate in anii precedenti la acest examen, am constatat ca numai in anul 2009 s-a mai intamplat ca numarul de locuri/posturi scoase de minister la concurs sa fie insuficient fata de numarul promovatilor. Atunci  ministerul a solutionat problema suplimentand numarul de locuri/posturi cu cca.1500 de locuri de rezidenti pentru medici de familie. Asta inseamna ca sistemul/ministerul are capacitate de pregatire daca apreciaza ca are nevoie si vrea sa rezolve  problemele!

Am continuat sa ma informez si am aflat ca in fiecare an se inscriu la examenul de rezidentiat, alaturi de absolventii promotiei respective, si absolventi ai promotiilor anterioare "nemultumiti" de alegerea facuta, sau care s-au razgandit si doresc sa inceapa o alta specializare. Foarte bine, este o tara libera si fiecare trebuie sa faca ceea ce i se potriveste, sau doreste, numai ca nu mi se pare corect sa te tot sucesti de la un an la altul pe banii statului: ai inceput o specializare,a fost optiunea ta, termin-o si apoi, pe banii tai, faci alta sau altele daca vrei ( stiu un exemplu de medic de laborator - rezident in ultimul an - care a participat la examenul din noiembrie 2015). O parte din ei promoveaza si incep un nou rezidentiat(in conditii de incompatibilitate din punctul de vedere al regulamentului elaborat de minister, intrucat nu au anuntat ministerul ca doresc sa schimbe specializarea si locul/postul ocupat la repartitia anterioara ramane disponibil pentru concursul la care se inscriu), risipind resursele ministerului si incurcandu-i pe absolventii anului respectiv care pot ramane, ca in anul 2015, fara locuri/posturi.

Din cate am inteles, vi s-a solicitat, intr-una din intalniri, sa faceti o analiza ca sa constatati cate situatii de acest gen exista si sa oferiti aceste locuri/posturi promovatilor din 2015, dar nu ati considerat oportun acest lucru acum. Am mai aflat ca exista si situatii in care unii rezidenti au renuntat sa se specializeze in conditiile din tara si au plecat in strainatate, tinand locul/postul ocupat, dar si ca unii rezidenti, declarati promovati si care au ocupat un post, au fost convinsi de ofertele "de afara" si nu s-au mai prezentat la post. Contractele de munca aferente au ramas nesemnate si posturile neocupate. In alti ani, am aflat ca, in luna februarie a anului urmator, se facea de catre minister aceasta analiza si se oferea posibilitatea rezidentilor sa mai schimbe intre ei specalizarile sau sa le ocupe pe cele ramase libere(dar nu existau promovati fara loc). Daca atunci se putea, ce va opreste ca, in cadrul unei astfel de sesiuni extraordinare de repartitii, sa-i luati in calcul si pe acesti nefericiti promovati fara loc?

La ultima intalnire la care ati participat chiar dumneavoastra, MINISTRUL SANATATII, ati spus ca, intr-un gest de mare marinimie, veti incerca organizarea, intr-o sesiune extraordinara in mai-iunie 2016, a unui nou examen de rezidentiat pentru ocuparea locurilor ra- mase in tara. Scapati din vedere un aspect  esential, in opinia noastra, anume ca acesti tineri au promovat examenul din noiembrie 2015( nu cu "magna cum laudae" dar l-au promovat indepli- nind conditiile impuse  prin "patul lui Procust", adica regulamentul) si acum dumneavoastra ii puneti in aceeasi pozitie cu cei care nu l-au promovat. Daca aveti locuri, de ce nu le repartizati lor?  Nu vi se pare corect asa? M-am gandit ca, poate, nu aveti incredere in ei pentru ca nu au acumulat un punctaj mai mare, dar ar fi absurd sa credeti ca un examen da masura capacitatii lor de pregatire, lasand la o parte efortul depus pe parcursul celor sase ani de facultate. Sunt convins ca nu credeti asta intrucat ati ales sa va desavarsiti pregatirea intr-un sistem din afara tarii unde toti absolventii licentiati ai facultatilor de medicina intra in rezidentiat pe baza de interviu ba, mai mult, ii primeste si pe cei care au absolvit in alte tari, ca Romania. De altfel cred ca stiti ca adevarata pregatire de medic o reprezinta rezidentiatul: atunci se invata "meseria" pana atunci "s-a pregatit terenul".

In alta ordine de idei, niciun sistem, inclusiv cel medical, nu traieste prin elite, ci prin munca nevazuta si nestiuta, dar imensa, a majoritatii aflate in contact direct cu societatea, asa cum este ea poate sub nivelul atins de sistemul medical asa cum sustineti. Dar societatea aceasta a cheltuit atatia ani cu acesti tineri si acum asteapta sa beneficieze de servicii medicale acolo unde are nevoie, unde sa-i asiste medical pe cei mai putin norocosi din afara Bucurestiului sau a marilor orase, sa incerce sa-i determine sa se spele pe maini si pe dinti pentru reducerea numarului de imbolnaviri, pentru PREVENTIE!! Am adus, poate, asertiunea mea in derizoriu pentru ca sa subliniez anacronismul pozitiei dumneavoastra fata de aceasta situatie. Va baricadati in spatele unor regulamente pe care nici dumneavoastra si nici cloegii dumneavoastra nu le puteti respecta in totalitate pentru ca apar tot timpul situatii care nu au putut fi prevazute. Aceste situatii trebuie rezolvate, in cel mai bun mod posibil, pentru oameni, pentru societate nu pentru regulamente (ca si cum acestea ar fi perfecte). Va complaceti in pozitia de falsa corectitudine, confortabila de altfel, fara complicatii, fara batai de cap, fara sa analizati ce asteapta sistemul si societatea de la dumneavoastra (nu vreau sa cred ca va ganditi la economii pentru buget pentru ca ar fi un gand criminal). Irositi, prin atitudinea dumneavoastra, cel putin cate un an din viata biologica si profesionala a fiecaruia din acesti 150 de promovati si prelungiti asteptarea si chinul celor lipsiti de cea mai elementara asistenta medicala! DE CE? Cui serveste aceasta rigiditate?

De aceea nu va inteleg pozitia: v-ati asezat, alaturi de consilierii dumneavoastra, pe o pozitie rigid-suverana si  refuzati sa cautati solutii! Sunt convins ca aveti sumedenie de probleme de rezolvat, dar asigurarea asistentei medicale (minime la acest moment pentru ca atat ne putem permite) pentru populatie este, cred, ratiunea existentei acestui minister.

In conditiile in care medicii pleaca in strainatate pentru ca sunt prost platiti si tratati (ca si acesti absolventi), in conditiile in care se manifesta lipsa acuta de medici in sistem, in conditiile in care aveti bugetate cca.150 de locuri ramase neocupate in tara(deci aceeasi pozitie bugetara doar trebuie sa le relocati de la o D.S.P. judeteana la alta, sau  nici macar asta daca le permiteti, printr-un ordin, acestor promovati sa le ocupe), in conditiile in care sunt locuri/posturi abandonate de absolventii anilor precedenti sau devin disponibile activand starea de incompatibilitate a "razganditilor” si trebuie doar sa le identificati, in conditiile in care sunteti TEHNOCRAT si, in teorie, cel putin, nu aveti alt scop decat perfectionarea sistemului medical... nu inteleg aceasta lipsa de intelegere, de flexibilitate!

  Nu v-am scris aceste ganduri pentru ca as astepta raspuns! Nici nu cred ca v-ati deranja! Am vrut doar sa va prezint aceasta situatie si din punctul nostru de vedere ca oameni direct implicati dar si in calitate de contribuabili care constata, odata in plus, ca functionarul public din orice domeniu sau  nivel este extrem de important si ocupat,  preocupat de respectarea "regulamentelor" abstracte, rupte de realitatea in care traim. M-am “racorit” desi nu cred ca va citi cineva aceasta scrisoare!

                               Nu pot sa va salut cu respect... dar va salut si va doresc ca DUMNEZEU sa va dea gandul bun care sa va calauzeasca pasii in rezolvarea celorlalte probleme ale ministerului! Macar pe celelalte sa le rezolvati altfel decat ati "rezolvat-o" pe a noastra!

un parinte contribuabil”

 

Sursa

 

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro