Chiar și la Secția de Onco-Hematologie, unde anual sunt internați 350 de copii din toată țara cu cancer sau leucemie, dar și la Centrul de Transplant Medular de la Spitalul de Copii este lipsă de specialiști.

“Există în continuare un exod al medicilor, zeci de persoane au plecat la muncă în străinătate. Acum lucrăm greu, în regim de avarie. Oncologia este o specialitate extrem de păgubită, nu există specialiști oncologi suficienți, și mai ales de experți care să lucreze în transplantul medular, care este o specialitate aparte. În transplantul medular au lucrat cinci colegi de-ai mei care au plecat în ultimii cinci ani, după ce s-au specializat”, a spus doctorul Mihai Gafencu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii “Louis Țurcanu” din Timișoara.

În străinătate, salariul medicilor este mai mare de până la 10-15 ori.

Hemato-Oncolgia are ca vârf de soluție terapeutică transplantul medular, care rezolvă cazurile cele mai dificile din anumite categorii oncologice – tipuri de leucemii, mergând până la boli mai rare.

„Sunt categorii profesionale care au spor pe lăngă salariul de bază – doctorii care tratează bolile infecțioase, bolile psihice, anumiți medici de laborator, anatomopatologia, au spor, și nu-l contestăm, e foarte bine că au, dar oamenii care lucrează în domeniul acesta extrem de dur al oncologiei și nu în ultimul rând al pediatriei au sporurile cele mai mici, aproape insignifiante, 5, 10, 15 procente, care la un salariu care nu depășește 300-400 de euro nici nu se simte.

Sporul la celelalte specialități este de 40-50 la sută, la specialitățile enumerate mai sus. Suntem 10 specialiști în toată țara la dializa la copil, la transplantul medular nu cred că sunt mai mult de 10-12 persoane. Un medic se formează după cinci ani de pediatrie, de rezidențiat, mai face cinci ani de specialitate, după care, după acești zece ani, începi să te specializezi în transplant. În total, 15 ani”, spune Mihai Gafencu.

Pe dializă pediatrică, la Spitalul de Copii Louis Țurcanu din Timișoara, mai este doar un medic, respectiv Mihai Gafencu, iar pe transplant 2-3 colegi de-ai doctorului, pe lângă șeful de secție. Gafencu este medic primar pediatru și nefrolog cu competență în dializa la copil.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro