Răspunzând solicitării dumneavoastră nr. ................ din data ................., transmisa subscrisei, prin curier, sunt în măsură sa va comunic următoarele:
 
Persoana la care faceți referire în cadrul solicitării dumneavoastră, în prezent decedata, a fost înscrisă in lista de pacienți a CMI Dr. ....................... fără ca la fișa medicală să existe vreo solicitare sau declarație expresă prin care să fiu autorizată să transmit informațiile solicitate după moartea pacientului.
 
În aceste condiții apreciez că temeiurile indicate de dumneavoastră nu îmi sunt opozabile, deoarece prevederile art. 47 indice 2 din Legea nr. 32/2medici000 se referă în mod expres la dreptul de utilizare a datelor cu caracter personal înscrise în contractul de asigurare, aspect ce nu implica activitatea subscrisei, art. 22 din Legea nr. 46/2003 nu este aplicabil în cauza întrucât lipsește consimțământul explicit al pacientului, iar referirea la art. 69 din Legea nr. 136/1995 nu acoperă cazul de față, ele nereferindu-se în mod explicit la actele pe care le solicitați.
 
Activitatea subscrisei, în calitate de medic de familie, este subordonată în mod expres și imperativ prevederilor art. 21 din Legea nr. 46/2003 care interzic cu desăvârșire accesul oricărei entități la documentele medicale aflate în păstrarea subscrisei, interdicția păstrându-se chiar și după decesul acesteia.
 
În ceea ce privește prevederile contractuale pe care mi le-ați comunicat în susținerea cererii dumneavoastră, apreciez că acestea nu au nicio relevanță în ceea ce privește raporturile medic-pacient, declarațiile și autorizările făcute în cadrul contractului de asigurare neputând substitui consimțământul expres și explicit cerut de art. 22 din Legea nr. 46/2003, față de aceste înscrisuri subscrisa fiind terț.
 
Față de toate aceste motive sunt pusă în situația de nu putea da curs cererii dumneavoastra
 
 
Multumim Dr Sandra Alexiu pentru informatiile prezentate.

 

 

Alt model de raspuns

CMI.DR ………………….
LOCALITATEA…………………… ,
STR……………………………………, NR………., JUD………………………….
COD POSTAL …………………..
TEL……………………….
CUI……………………………

C A T R E ........................................
Am analizat cererea dumneavoastra de eliberare date medicale pacient.
Conform legislatiei in vigoare nu putem sa onoram cererea . Aveti mai jos temeiul legal:

Codul penal Art. 196:
1) Divulgarea, fără drept, a unor date, de către acela căruia i-au fost încredinţate sau de care a luat ştiinţă în virtutea profesiei ori funcţiei, dacă fapta este de natură a aduce prejudicii unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

LEGEA DREPTURILOR PACIENTULUI (legea nr. 46 din 21.01.2003, MO Partea I
nr. 51 din 29/01/2003). Capitolul IV. Dreptul la confidentialitatea (s.n.) informatiilor si viata privata a pacientului.
Art. 21 Toate informatiile privind starea pacientului, rezultatele investigatiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidentiale chiar si dupa decesul acestuia.

Art. 22 Informatiile cu caracter confidential pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul îsi da consimtamântul explicit sau daca legea o cere în mod expres.

CODUL DEONTOLOGIC AL MEDICILOR. Sectiunea B. Secretul profesional (s.n.),.

Art.17 Secretul exista si fata de apartinatori, de colegi si cadre sanitare neinteresate în tratament.

Art.18 Secretul persista si dupa terminarea tratamentului, sau moartea pacientului;
Art.22 Evidentele medicului (registru, fise, foi, condici de operatie, procese verbale de necropsie) trebuie pastrate ca materiale secrete.
, art. 39 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 372 din 28 aprilie 2006, stabileste ca folosirea informatiilor privind pacientii este permisa in situatia cand: "a) exista o dispozitie legala in acest sens; b) exista acordul persoanei in cauza; c) datele sunt necesare pentru prevenirea imbolnavirii unei persoane sau a comunitatii, dupa caz; d) datele sunt necesare pentru efectuarea urmaririi penale."

In concluzie va putem elibera o adeverinta cu istoria medicala a pacientului doar daca ne trimiteti pe adresa cabinetului, urmatoarele documente:

Cerere din partea asiguratorului;

Adresa care să ateste dovada relaţiei contractuale între societatea asiguratoare şi asigurat;

Adresa cu menţionarea expresă a unei clauze privind accesul asiguratorului la datele medicale ale persoanei asigurate, autentificata de un notar public sau hotarare judecatoreasca care sa mentioneze clar accesul asiguratorului la datele medicale ale persoanei asigurate; 4.

Adresa unde trebuie să fie comunicate datele respective.
Firma asiguratoare solicitantă va trebui sa achite o taxă pentru acest serviciu, in valoare de 300 RON, taxa care va fi achitată in contul cabinetului RO...................................................

Doar după ce vom intra în posesia celor solicitate conform legislatiei in vigoare, va pot elibera adeverinta. Va rog cu respect ca orice informatie pe care institutia dv. o va cere pe viitor sa se faca in scris, prin posta, fara implicarea unor persoane terte.

Data Semnatura

O alta varianta de raspuns la o solicitare.

 

Multumim Dr Daniel Tinte pentru informatiile prezentate.

 

 

.

.

 

 

 

..

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro