Haos predictibil în sistemul sanitar. Vineri, 26 februarie, începând cu ora 10:00, sistemele informatice de sub cupola platformei informatice a asigurărilor de sănătate (PIAS) nu funcţionează, ne-au atras atenţia medicii de familie. A devenit o regulă ca în zilele de vineri unul sau toate sistemele informatice ale CNAS să nu funcţioneze. Până la momentul publicării articolului, CNAS nu ne-a răspuns de ce nu funcţionează PIAS. De exemplu, o oră de nefuncţionare a sistemului cardului naţional de sănătate înseamnă, în medie, 150.000 de pacienţi şi peste 20.000 de medici afectaţi. Odată ce CNAS reporneşte sistemele informatice, medicii de familie vor fi nevoiţi să munceacă dublu şi fără să fie remuneraţi ca să urce online serviciile acordate offline pacienţilor, în perioada în care sistemele informatice nu au funcţionat.

Sistemul cardului naţional de sănătate, prescripţia electronică şi SIUI nu funcţionează de la ora 10:00. CNAS nu ne-a răspuns încă de ce cele mai multe erori ale sistemelor informatice şi activităţi de mentenanţă a acestora au loc în zilele de vineri.

În acest context, medicii de familie sunt nevoiţi să acorde pacienţilor servicii offline pe care le vor încărca în PIAS, odată ce plarforma va redeveni disponibilă, în maximum 72 de ore de la prestarea acestora. Încă o dată medicii de familie sunt nevoiţi să muncească dublu, în timpul lor liber, şi fără să fie remuneraţi pentru această activitate, din motive neimputabile lor, ci disfuncţionalităţilor sistemelor informatice ale CNAS care au costat peste 154 de milioane de euro.

Medicii de familie reprezentaţi de Societate Medicinei Familiei au semnalat într-un memoriu adresat avocatului poporului că cele mai multe actualizări şi activităţi de mentenanţă ale sistemelor informatice ale CNAS au loc în zilele de vineri, iar una dintre soluţiile pe care le-au propus CNAS a vizat efectuarea mentenanţei şi actualizărilor sistemelor informatice în zilele de sâmbătă sau duminică.

Cu toate acestea, CNAS continuă să facă mentenanţa sistemelor informatice de sub cupola platformei informatice a asigurărilor de sănătate în zilele de vineri.

De exemplu, o oră de nefuncţionare a sistemului cardului naţional de sănătate înseamnă, în medie, 150.000 de pacienţi şi peste 20.000 de medici afectaţi

Pentru CNAS, o oră de nefuncţionare nu înseamnă mare lucru. În realitatea de zi cu zi a cabinetelor, a medicilor şi a pacienţilor, dacă la uşa fiecărui cabinet sunt 5 - 10 bolnavi care aşteaptă să fie consultaţi şi să li se elibereze actele necesare, înseamnă că între 100.000 -200.000 de pacienţi şi peste 20.000 de medici sunt afectaţi zilnic de acest incovenient aparent minor al unei ore de nefuncţionare - cât întreaga populaţie a unui oraş mare! Aşadar, este necesar, din respect pentru cetăţenii plătitori de sisteme informatice scumpe şi dintr-un necesar profesionalism al CNAS (gestionarul şi administratorul sistemelor informatice din sănătate şi al fondurilor plătite pentru sănătate), ca sistemul să funcţioneze ireproşabil, mai spun medicii din SNMF.

 

 

Cu toate că apariția cardului de sănătate pare că a adus economii importante la buget, modul dezastruos în care a fost implementat face ca, de multe ori, noul…

 

Sursa

 

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro