In timp ce specialistii nostri fug in Occident, in spitalele romanesti vor lucra tot mai multi medici de peste Prut. Pentru acestia din urma, salariile din sistemul de sanatate sunt multumitoare. In plus, beneficiaza de locuinte de serviciu.
Spitalul orasanesc din Abrud a fost recent reabilitat cu peste 2 milioane de lei din fonduri europene. Unitatea are acum aparatura performanta, insa medicii tot nu se inghesuie sa vina sa lucreze aici. Ca sa compenseze lipsa de personal, angajatii stau si cate 12 ore pe zi la serviciu.
Horea Cristescu, medic: "De multe ori sunt nevoit sa raman peste program, de multe ori sunt chemat de acasa, sunt nevoit sa tin legatura permanent cu ceea ce inseamna serviciul de urgenta, pentru ca fiind foarte putini oameni de specialitate, e nevoie de noi aici."
Gabriela Paina, medic: “Este greu din lipsa de personal, dar incercam sa facem fata. Cand suntem solicitati, ne prezentam."
Viorica Cioflica, pacienta: "Fac cat pot sa ajute pacientii din toate puterile. De acasa vin, din pensie vin, numai sa ajute pacientii si sa dea sanatate."
Concursurile organizate pana acum n-au dat rezultat. In total la spitalul din Abrud sunt libere 80 de posturi. Este nevoie de medici specialisti la pediatrie, ATI, chirurgie generala sau radiologie si imagistica, dar si de asistente si personal auxiliar. Salvarea ar putea veni de peste Prut.
Ionela Anca, manager Spitalul Orasasesc Abrud: "Solutia, m-am gandit, si o publicare pe internet pentru medici din Republica Moldova care stiu ca ar dori sa vina sa lucreze in Romania.
Reporter: Ati reusit sa luati legatura cu cineva de acolo?
Ionela Anca, manager Spitalul Orasasesc Abrud: Da, am reusit // si de la facultate si cu un medic."
Doi medici de la Chisinau sunt asteptati sa inceapa lucrul si la sectia de Oncologie a Spitalului Judetean Vaslui, care s-a inchis luna trecuta dupa ce singurul medic angajat a plecat la o clinica privata. Birocratia e insa greoaie si poate dura luni de zile.
Ana Rinder, managerul Spitalului Judetean Vaslui: "In urma discutiilor cu cei din Republica Moldova, au demarat procedurile de echivalare a diplomelor si de obtinere a unui aviz temporar de lucru la CM Bucuresti. Speram sa iasa documentele mai repede sa putem rezolva. Medicii din Republica Moldova sunt interesati in continuare, atat oncologi, cat si alte specialitati. Pacientii merg in continuare la Iasi."
Medicii romani nu au fost interesati de postul de specialist oncolog platit cu 2700 de lei, desi spitalul din Vaslui ofera si cazare.