O companie britanică intenţionează să introducă „politica menstruaţiei” în regulamentul de ordine interioară. Mai exact, compania le va oferi femeilor suferinde zile libere plătite pe perioada ciclului menstrual.
Compania Coexist, cu sediul în Bristol, le va da liber femeilor pe durata menstruaţiei, în cazul în care acestea au dureri. Iniţiativa nu este o noutate, în Japonia existând chiar o lege în acest sens încă din anul 1947. Şi alte câteva ţări, printre care Indonezia, Taiwan şi Coreea de Sud, au adoptat deja iniţiativa.
Mai mult, la începutul acestui an şi provincia chineză Anhui a fost de acord să le ofere femeilor zile libere plătite pe durata ciclului menstrual, cu condiţia ca acestea să obţină o adeverinţă medicală. Ce se urmăreşte de fapt prin această decizie este să se creeze un mediu de lucru mai fericit şi mai productiv, ajungându-se la concluzia că pentru aceasta este nevoie să fie acceptat „ritmul biologic” al personalului feminin, au declarat reprezentanţii firmei pentru publicaţia Daily Mail.
Ideea „concediului menstrual” a fost îmbrăţişată de către toţi anagajaţii, atât bărbaţi, cât şi femei. Cum Marea Britanie nu se numără încă printre ţările care au introdus „mini-concediul” pentru ciclul menstrual, directorul companiei Coexist, Bex Baxter, care are în subordine 31 de angajaţi, printre care şapte bărbaţi, vrea ca prin noul regulament al companiei sale să schimbe paradigma „problemelor femeieşti” şi stigmatizarea acestora la locul de muncă din cauza acestor evenimente fiziologice.
Am avut în subordine multe angajate de-a lungul timpului şi am văzut femei, la locul de muncă, chircindu-se de durere în timpul menstruaţiei. În pofida acestui fapt, acestea nu pleacă de la job pentru că nu se încadrează în totalitate în definiţia termenului «bolnav». Şi acest lucru este incorect. Noi suntem foarte înţelegători. Dacă cineva are dureri, de orice fel, persoana este încurajată să meargă acasă.
Dar noi ne-am dorit instituirea unui regulament care să le permită femeilor să îşi acorde timp pentru ciclul biologic al organismului fără ca acest lucru să fie etichetat drept boală, a explicat Bex Baxter, potrivit publicaţiei Daily Mail. Compania britanică angajează preponderent femei şi îşi doreşte să le recunoască acestora durerea lunară pe care o experimentează, în speranţa sporirii productivităţii la locul de muncă.
„Există o preconcepţie potrivit căreia acordarea de zile libere face ca afacerea să devină neproductivă - de fapt este vorba despre sincronizarea muncii cu ciclurile naturale ale organismului”, adaugă Baxter, care vrea să elimine jena şi tabuul legate de durerile menstruale ale femeilor care lucrează.