Specialiștii Centrului de Cercetări Biologice (CCB) Jibou studiază în prezent efectul combinat al cianobacteriilor și extractelor de plante pentru identificarea unui remediu în lupta contra cancerului, potrivit directorului instituției, Cosmin Sicora. Acesta a precizat că cercetătorii încearcă să combine expertiza pe care o au deja în domeniul cianobacteriilor cu studiul extractelor vegetale, pentru a obține efectul de inhibare a diviziunii celulare.

"Noi studiem partea de blocare a diviziunii celulare și, pe lângă plante, vrem să introducem și extracte din aceste cianobacterii, care sunt foarte diverse. Și pe plan internațional abia acum începe să se lucreze pe partea aceasta. Noi avem expertiză pe cultivarea lor și avem expertiză pe testele realizate deja pe plante și am zis ca să combinăm cele două și să obținem ceva care să fie de top la nivel internațional. Practic, este vorba de combinarea expertizei noastre pe partea de cianobacterii-cultivarea, izolarea lor, menținerea lor în cultură, asta facem în mod frecvent, de la începuturi, pentru că facem studii de fotosinteză pe ele, deci combinarea aceasta cu proiectul care implică studiul extractelor vegetale asupra celulelor canceroase, în sensul că vom folosi și extracte de cianobacterii în acele tratamente", a precizat sursa citată.

Conform acesteia, cianobacteriile grupează toate microorganismele de tipul bacteriilor care fac fotosinteză, CCB Jibou efectuând studii asupra lor de circa opt ani. Cosmin Sicora a subliniat faptul că, în prezent, studiile sunt efectuate chiar pe celule umane, în scopul identificării unei acțiuni citostatice la aceste extracte. "Ținta pe termen lung, în principiu, este identificarea unei acțiuni citostatice la aceste extracte, deci de blocare a diviziunii celulare. Aici avem markerii genetici pentru așa ceva, la nivel de cultură de celule lucrăm, nu la animale, nu la șoareci. Lucrăm pe celule umane care se divid. Le ținem la 37 de grade, ele se divid in continuu, așa cum se întâmplă și în organismul uman, mai ales în cazul cancerului, care este o scăpare de sub control a diviziunii celulare. Vrem să vedem acțiunea acestor extracte de inhibare a diviziunii celulare. Și unele din extractele de plante au acest efect, dar îl studiem mai în detaliu, pentru a înțelege mecanismele.

Specialiștii estimează că se cunosc 20% din speciile de cianobacterii la ora actuală, la 80% e necunoscut, cu o diversitate extraordinară. Deja se știe că cianobacteriile produc citotoxine, deci produc compuși cu acțiune asupra altor viețuitoare din jurul lor. Deci e posibil să găsim compuși foarte interesanți", a conchis directorul CCB Jibou.

Centrul de Cercetări Biologice Jibou, instituție publică cu personalitate juridică sub directa subordonare a Ministerului Educației Naționale, este finanțat din subvenții de la stat și venituri proprii. Printre principalele obiective ale Centrului se numără dezvoltarea cercetării științifice fundamentale și aplicative din domeniul biologiei vegetale, cooperarea națională și internațională precum și implementarea rezultatelor în viața economică și socială.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro