Pentru IOS și Android au fost scrise deja 165.000 de aplicații de sănătate. Se estimează că până anul viitor acestea vor fi descărcate de 1,7 miliarde de ori, iar în doi ani vor încasa venituri de peste 21 de miliarde de dolari. Succesul lor evoluează rapid. La fel și tehnologia. Aplicația tipică de măsurat pași devine astăzi doctorul de buzunar.

The Economist dă exemplul americanilor de la Cerora - în momentul de față încearcă să aducă pe piață o cască conectată la o aplicație mobilă care măsoară undele cerebrale și urmărește mișcările ochilor. Ansamblul poate diagnostica afecțiuni grave precum comoții cerebrale și boli neurodegenerative.

Un alt start-up a creat un accesoriu de telefon care îi permite părintelui să facă poze și să filmeze în interiorul urechii copilului. În această formă, informațiile pot fi transmise pe e-mail unui doctor.

Poate că nu este substitutul perfect pentru un consult făcut de doctor, dar poate fi o soluție pentru cei care stau departe de un ORL-ist bun, sau nu au timp să-l vadă urgent.

Totuși aplicațiile mobile nu funcționează mereu ca instrument al doctorului modern, ci devin însuși doctorul modern. Iar uneori fac lucruri pe care medicul nu le poate face. Medtronic și IBM s-au aliat să creeze o aplicație care poate prezice căderile sau urcările puternice ale glicemiei cu trei ore înainte să apară. Funcționează pe baza datelor adunate de pompele de insulină și senzorii de glucoza ai Medtronic, date cuplate apoi cu altele despre mâncarea și activitatea fizică a diabeticului.

De asemenea, Bayer, producătorul Claritine, are o aplicație care prognozează momentele în care utilizatorul poate avea probleme cu alergia la polen, în vreme ce HemMobile, de la Pfizer, îi ajută pe pacienții cu hemofilie.

Nu e doar medicină adusă mai aproape de bolnav, este și o medicină mai ieftină. Un număr foarte mic de pacienți au un efect financiar uriaș asupra sistemului medical.

Bolnavii cronici - de diabet, de boli cardiovasculare, astm sau epilepsie - au un impact disproporționat asupra costurilor din sistem. Dacă la doctor ajung la câteva luni, aplicațiile mobile îi pot monitoriza încontinuu astfel că sună din timp alertele pentru intervenții medicale. Se poate ajunge la spital mai repede, cu costuri financiare și umane mai mici.

Englezii de la NHS au descoperit că pot face economii uriașe dacă oamenii cu boli pulmonare folosesc o tabletă echipată cu senzori externi - este un sistem gândit mai ales pentru cei care trăiesc în regiuni izolate, care altfel ar fi amânat în mod repetat vizita la medic.

Aplicațiile vin cumva să umple golurile din prevenția medicală, din monitorizarea continuă, sau chiar din izolarea geografică. Dar ca orice avans tehnologic, sunt complet distonante cu actualele sisteme, fie că sunt tehnice, legale sau morale.

În momentul de față datele colectate de aceste aplicații sunt excluse de prevederile legislației scrise până acum. Un studiu al Jurnalului Asociației Medicale Americane a arătat că patru cincimi dintre aplicațiile pentru diabetici nu au o politică de protecție a datelor cu caracter personal, așa că pot fi vândute terților.

La fel de problematică este și eroarea umană care se strecoară în proiectarea software-ului. Aplicațiile pot fi inexacte, ceea ce ar putea fi inofensiv în cazul unui pedometru, dar foarte grav în cazul unui monitor cardiac.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro