„Dacă în 2010 un român aplica la 12-15 joburi pentru a pleca în străinătate, începând de anul trecut românii aplică, în medie, la două-trei oferte de muncă.“
Un medic român care aplică pentru un loc de muncă în străinătate poate primi un salariu cuprins între 5.000 şi 7.000 de euro net pe lună, aceasta fiind poziţia pentru care se pot obţine printre cele mai mari salarii în străi­nătate,  potrivit da­telor furnizate de reprezentanţii plat­formei de recrutare pentru străinătate Tjobs.
Spre comparaţie, în România un medic câştigă în România în jur de 700-800 de euro net pe lună.
În topul celor mai bine plătite meserii din străinătate se mai află cea de muncitor în construcţii (unde salariile variază între 1.700 şi 3.200 de euro pe lună), dar şi cea de şofer (unde se poate câştiga între 1.600 şi 2.300 de euro pe lună).
În 2015, platforma Tjobs a găzduit peste un milion de anunţuri de locuri de muncă scoase la concurs de angajatori, iar pentru anul acesta reprezentanţii companiei estimează o creştere a numărului de oferte de muncă.
„Ce se poate spune deja este că românii încep să devină selectivi şi atenţi cu ofertele de muncă, ceea ce nu poate decât să ne bucure.Dacă în perioada  2010- 2011 un român aplica şi la 12-15 joburi pentru a pleca în străinătate, în 2015-2016 un român aplică, în medie, la două-trei oferte de muncă, alegând cu mai mare atenţie jobul, în funcţie de prefe­rinţe, dar şi în funcţie de experienţă“, a spus Raluca Ştefănescu, manager în comu­nicare al Tjobs

De la începutul anului, ofertele de muncă pentru români au ajuns la un număr de 14.000 pe platforma Tjobs, majoritatea angajatorilor care vor să recruteze români provenind din Marea Britanie, Germania sau Olanda. Tot­odată, pentru poziţiile puse la bătaie până în prezent se bat circa 70.000 de români.
„Având în vedere deschiderea graniţelor Marii Britanii pentru români şi bulgari în ceea ce priveşte locurile de muncă, ofertele s-au triplat. În Marea Britanie avem oferte de muncă ce acoperă 47% din totalul ofertelor de muncă din toate ţările pentru români! Aşadar, aproape jumătate din oferte sunt invadate de ofertele britanicilor. Deducem astfel că există o criză de personal în Marea Britanie pe diverse sectoare“, a mai spus Raluca Ştefănescu.
La polul opus, în topul celor mai mici salarii sunt cele oferite românilor care vor să îngrijească copiii străinilor, care primesc salarii cuprinse între 600 şi 1.200 de euro net pe lună. De asemenea, în domeniul hotelier un român poate primi de la 1.200 la 3.200 de euro lunar, în timp ce o persoană care îngrijeşte bătrâni poate primi între 1.100 şi 2.500 de euro net pe lună.
În agricultură, salariile din străi­nătate variază între 900 şi 1.400 de euro pe lună.
„Agricultura nu a mai ocupat un loc atât de important în preferinţele ro­mânilor, aceştia îndreptându-şi atenţia mai mult spre locurile de muncă din turism, construcţii, logistică sau îngrijire bătrâni“, a mai spus Raluca Ştefănescu.
"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro