Poliomielită, rujeolă, rubeolă, oreion, tuberculoză, tusă convulsivă, toate aceste afecţiuni, una mai gravă ca alta, îi pândesc pe copii noştri în orice moment. Însă asta numai dacă nu sunt vaccinaţi. Iar Aradul, potrivit unor statistici la nivel naţional, este judeţul cu cei mai puţini copii vaccinaţi. Lipsa dozelor de vaccin, comoditatea părinţilor sau a medicilor, informaţiile venite pe diferite surse mai credibile sau mai puţin credibile, paranoia generală instalată în rândul părinţilor când vine vorba de vaccin, toate acestea nu fac altceva decât să pună în pericol sănătatea copiilor noştri. Dar câţi dintre piticii Aradului sunt „la zi” cu vaccinurile? Mai puţin de 70 la sută. Un procentaj care ne aruncă direct la coada clasamentului naţional. Problema vaccinurilor mocnea de ceva vreme, dar acum a explodat datorită faptului că în judeţele Cluj şi Bistriţa, chiar la graniţa lor, a fost identificat un focar de rujeolă, fiind confirmate deja 79 de cazuri. În această situaţie, Ministerul Sănătăţii a „pus pe jar” toate direcţiile de sănătate publică din ţară, inclusiv cea din Arad. Oficialii cer situaţia din teritoriu a vaccinării şi fac apel la toţi factorii implicaţi să intervină cât de repede posibil. Pentru că, altfel, riscăm să ne întoarcem cu câteva zeci, sute de ani în urmă, când boli care acum pot fi prevenite uşor făceau mii de victime.
„Ministerul Sănătății a cerut tuturor direcțiilor de sănătate publică mobilizarea, în regim de urgență, pentru desfășurarea campaniilor de vaccinare cu vaccin împotriva rubeolei-rujeolei-oreion (ROR), în contextul apariției unui focar de rujeolă cu 79 de cazuri confirmate în județele Bistrița și Cluj. Ministerul Sănătății face apel la personalul medical din teritoriu implicat în procesul de vaccinare al copiilor și la mediatorii sanitari de a intensifica acțiunile de vaccinare și de recuperare a copiilor nevaccinați. De asemenea, ministerul solicită părinților să nu refuze vaccinarea și să se prezinte cu copiii la vaccinare”, anunţă reprezentanţii ministerului.
Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a vorbit despre situaţia la zi în ceea ce priveşte vaccinarea. „Acoperirea vaccinală în cazul rubeolei, rujeolei, oreionului, este de 83 la sută la nivel naţional, iar la vaccinul hexovalent, care înseamna împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatita B, avem puţin peste 60 la sută. În ultimii ani s-a ajuns ca rata de vaccinare pentru bolile grave să fie de 83 la sută, iar în unele zone, precum Arad şi Bucureşti, este de 70 la sută”, a spus Rafila.
Potrivit medicilor, rubeola, rujeola şi oreionul pot duce la probleme mari de sănătate. Rujeola este o boală infecțioasă extrem de contagioasă caracterizată prin febră mare, tuse, secreții nazale și oculare și erupție cutanată. Printre complicaţiile întâlnite sunt diareea (gravă mai ales în cazul sugarilor), otita medie, penumonia, encefalita și decesul. Oreionul (parotidita epidemică) este o boală infecţioasă acută, contagioasă, produsă de un virus care determină inflamarea glandelor salivare. Simptomele includ durerea în gât sau urechi, pierderea poftei de mâncare, febră moderată, tumefierea glandelor parotide. Una din complicațiile majore ale oreionului este afectarea glandelor sexuale ale băieților, complicații ale pancreasului și ale sistemului nervos (meningita). Rubeola este o boală infecţioasă acută eruptivă, în general benignă când este contractată după naștere. Dacă boala survine în primul trimestru de sarcină, infecția fetală determină malformații congenitale ale fătului sau avort spontan.
Pentru că de multe ori părinţii sunt cei care refuză vaccinarea, autorităţile s-au gândit la modificarea legislaţiei în domeniu. Vaccinarea ar putea deveni obligatorie, iar în acest moment se lucrează la un proiect de lege în acest sens. Proiectul legii vaccinării va fi supus dezbaterii publice, cel mai probabil, în a doua jumătate a lunii aprilie, a anunţat sâmbătă secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Victor Strâmbu.