Contractul cadru privind reglementarea condiţiilor acordării asistenţei medicale în 2016 şi 2017 a fost prelungit cu încă trei luni, pentru că era nevoie de o bază legală de funcţionare. Pentru acest lucru a fost nevoie de semnarea unor acte adiţionale, care au fost gata în timp record. La nivel local, din cei 400 de medici care colaborează cu Casa de Asigurări de Sănătate, până ieri semnaseră deja 360. Prelungirea termenului de valabilitate a Contractului cadru privind reglementarea condiţiilor acordării asistenţei medicale în 2016 şi 2017 cu încă trei luni a dus la nemulţumirea medicilor din întreaga ţară, inclusiv a celor din Constanţa. Contractele individuale ale medicilor, semnate pe baza Contractului cadru din 2014, au încetat să mai fie valabile, ceea ce i-ar fi făcut să lucreze în afara legii. „Contractul cadru a fost prelungit, dar trebuie să aibă o bază legală de funcţionare. Pentru acest lucru este nevoie de semnarea unor acte adiţionale la Contractul cadru. Practic, de la 1 aprilie eram în afara legii. De asemenea, exista posibilitatea ca medicii să poată elibera reţete, dar să fie chemaţi apoi şi întrebaţi de ce au făcut acest lucru şi chiar penalizaţi, aşa cum s-a mai întâmplat“, ne-a declarat Laura Condur, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Constanţa. Astfel, medicii au refuzat să elibereze reţete şi trimiteri medicale, pentru a nu ajunge în afara legii, excepţie făcând cazurile grave, unde era neapărat necesar de aceste documente.
„La recomandarea Societăţii Naţionale de Medicina Familiei nu au fost eliberate reţete şi trimiteri medicale decât în situaţii excepţionale. Pacienţii au fost foarte înţelegători. Dar, în aceeaşi zi, vineri, 1 aprilie, am fost chemaţi să semnăm actele adiţionale la Contractul cadru vechi, valabile până la 30 iunie, care nu conţin nicio modificare. S-au mişcat foarte repede“, a completat Laura Condur.
Până ieri după-amiază 85% dintre medicii constănţeni semnaseră actele, conştienţi că acest lucru este în interesul lor. „Din cei 400 de medici care trebuie să semneze actele adiţionale s-au prezentat deja 360 până azi (n.r.: marţi, 5 aprilie). Aceste acte sunt pentru prelungirea contractului încheiat anul trecut, potrivit HG 400/2014“, a susţinut Aurelia Rădoi, purtător de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa.
Adunarea Generală a Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (F.N.P.M.F.) şi Senatul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (S.N.M.F.) , în care intră marea majoritate a acestor profesionişti, au decis că nu vor semna sub nicio formă noile contracte, care vor fi valabile de la 1 iulie a.c., până nu vor fi acceptate unele adăugiri cerute în ultimii doi, chiar trei ani de negocieri. Medicii doresc introducerea în Contractul cadru a unor precizări care să împiedice pe viitor eventuale imputări abuzive, care sunt frecvente acum. „Ministerul Sănătăţii vrea să opereze câteva modificări în noul Contract cadru, care va intra în vigoare cu 1 iulie. În aceste trei luni, sperăm ca medici din toate specialităţile să participe la negocieri şi să-şi expună ideile şi punctul de vedere“, a mai adăugat Laura Condur.