Studenţii la medicină vor să părăsească România încă din timpul facultăţii. O confirmă tinerii care au venit astăzi la târgul de joburi de la Iaşi. Salariile atractive, şi de 10 ori mai mari decât în ţară, şi dotările moderne din spitalele şi clinicile Europei îi fac să viseze la posturi în străinătate încă din timpul seminariilor.
Georgiana Postelnicu, studentă în anul şase la Medicină Generală, este hotărâtă să profeseze în străinătate.
„Salariul brut porneşte şi de la 4.000 de euro în primul an de rezidenţiat, iar în timp creşte. La noi, sub 1.000 de ron. Mi-aş dori ceva mai mult decât ce avem noi în România,” spuneGeorgiana Postelnicu, studentă.
La fel ca ea, mulţi colegi s-au interesat de ofertele spitalelor din străinătate.
„Trebuie să iei cea mai bună decizie pentru tineri, viitorul trebuie să ţi-l asiguri. După cum vedeţi, la noi e destul de tristă treaba,” zice Eduard Radu, student.
La eveniment au participat 12 companii de recrutare şi spitale din Marea Britanie, Irlanda, Germania, Austria, Danemarca, Suedia şi Norvegia. Cele mai multe CV-uri le-au primit de la studenţi sau proaspăt absolvenţi.
„Cred că cel mai mult sunt influenţaţi de salarizare şi au mai multe oportunităţi şi mediul de viaţă e o schimbare radicală,” precizează Alexandra Florea, reprezentant firmă.
„Companiile de recrutare oferă numeroase avantaje candidaţilor, cursuri de limbă străină, posibilitatea de a prelua un cabinet medical de la un medic care doreşte să se pensioneze, găsirea unui loc de muncă pentru partenerul de viaţă,” explică Bianca Pescaru, organizator.
Salariile medicilor pot ajunge în străinătate până la 12.000 de euro, iar o asistentă începătoare primeşte 2.300 de euro. În aceste condiţii, spitalele de la Iaşi au rămas anul trecut fără 521 de asistente. În medie, au demisionat 10 în fiecare săptămână.