Cancerul este principala cauza de mortalitate in lume. În clinicile de medicina interna din Craiova, tot mai multi pacienti sunt diagnosticati cu cancere digestive. Stilul de viata haotic, alimentatia gresita si radiatiile sunt cauze importante in declansarea acestor maladii. În Romania nu exista insa programe care sa incurajeze oamenii sa faca analize preventiv, astfel incat afectiunile sa fie descoperite in stadii incipiente, cand pot fi tratate.Numărul cazurilor de cancer digestiv a crescut şi în România, odată cu adoptarea unui stil de viață bazat pe alimentația care conține mulţi conservanţi şi alte substanţe cu care organismul nostru, genetic, nu este acomodat. Radiațiile, poluarea, lipsa de mişcare şi stresul sunt alte cauze frecvente ale creşterii numărului cazurilor de cancer digestiv. Cancerul gastric prezintă în România o incidenţă de 15 la 100.000 de locuitori şi o mortalitate de 13 la 100.000 de locuitori, ocupând locul doi în patologia oncologică digestivă, după cel de colon. În 2015, în Dolj, 95 de pacienți au fost diagnosticați cu cancer de pancreas, alți 145 au fost depistați cu cancer de stomac. Cel mai întâlnit tip de cancer este cel colorectal, 349 de doljeni au primit acest diagnostic anul trecut. Având în vedere că aceste tipuri de cancer sunt tot mai întâlnite în rândul doljenilor, Synevo România a organizat ieri, la Craiova, simpozionul cu tema „Patologia Digestivă Tumorală – prevenție, diagnosticare, boli implicate în apariția tumorilor digestive“. Cu această ocazie, specialiștii în domeniu au vorbit despre incidența cancerelor digestive și au tras un semnal de alarmă cu privire la importanța depistării precoce a acestora.„Este o întâlnire multidisciplinară pe care o organizăm în fiecare an. Obiectivul este de a aduce la aceeași masă colegi din diverse discipline pe subiecte de interes comun. În acest an se discută despre tumorile digestive. Patologia tumorală prezintă o incidență tot mai mare și în rândul tinerilor. Încercăm să creștem gradul de responsabilizare a specialiștilor din clinicile medicale legat de epidemiologia genetică.

Asta înseamnă un efort de a depista familiile cu risc de cancer digestiv, în ideea de a diminua numărul pacienților care ajung în spital atunci când boala se află deja în stadii avansate. Se resimte un deficit de informare în rândul pacienților legat de ceea ce înseamnă stil de viață sănătos“, a declarat Mihai Stoicea, medic anatomopatolog în departamentul de histopatologie al Synevo.

„Este o creștere explozivă în rândul cazurilor de cancer la tineri“

În clinicile de medicină internă ale Spitalului Județean de Urgență Craiova (SJU), tot mai mulți pacienți sunt diagnosticați cu cancere digestive. Îngrijorător este să acestea apar la tineri de 20-30 de ani. „În ultima perioadă, cancerele digestive sunt foarte des întâlnite. Pacienții au devenit din ce în ce mai sedentari, se consumă foarte multe grăsimi saturate care nu sunt tocmai sănătoase. În zona noastră este o incidență mai crescută a cancerelor și din cauza faptului că ne aflăm la o distanță foarte mică de centrala de la Kozlodui care emite un număr mare de radiații. Dacă înainte foarte rar întâlneam cazuri de cancer la tineri, acum este o creștere explozivă în rândul acestora. Este afectată și generația după accidentul nuclear de la Cernobîl. Cel mai tânăr pacient diagnosticat cu cancer în clinica noastră avut 23 de ani“, a spus asist. univ. dr. Vlad Pădureanu de la Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova.

Nici un program de prevenție pentru cancerele digestive

Majoritatea pacienţilor cu cancer ajung la spital în momentul apariţiei simptomelor, atunci când boala este avansată şi când sunt puține șanse de vindecare. În plus, cancerul de pancreas, de stomac și cel hepatic evoluează foarte repede. Cancerul de pancreas este cel mai agresiv, doar 4% dintre pacienți supraviețuiesc cinci ani, iar peste 80% sunt depistați în fază avansată.
Cu toate acestea, în România nu există nici un program de prevenție pentru cancerele digestive. „Din păcate, nu există la nivel național nici un program de prevenție pentru cancerul digestiv, așa cum nu există nici un registru național al bolnavilor care suferă de această afecțiune. Ar trebui să se facă screening, mai ales în cazul pacienților care au mai avut în familie cazuri. Este foarte important să existe o strategie națională care să urmărească prevenirea acestor cazuri. Este mai ușor să previi decât să tratezi. Este bine ca o leziune malignă să fie descoperită într-un stadiu incipient pentru a putea fi tratată corespunzător. Astfel poate crește și rata de supraviețuire. Ar trebui crescută adresabilitatea pacienților din mediul rural la serviciile medicale și gândite programe naționale în acest sens“, a adăugat asist. univ. dr. Vlad Pădureanu.

Colonoscopia, obligatorie după vârsta de 50 de ani

Cancerul de colon este al doilea tip de cancer ca incidență în România. În fiecare an apar 15.000 de cazuri noi. Acesta este unul dintre tipurile de cancer cu cea mai îndelungată evoluție. Pot trece 10-15 ani de la apariția primei celule tumorale până la deces. De aceea, efectuarea unor analize de prevenție este foarte importantă. În toate țările din Uniunea Europeană, în SUA, în țările din America de Nord și chiar în multe state din Asia, există programe de screening pentru cancerul de colon. Pe lângă stilul de viață nesănătos, predispoziția genetică este un factor important în apariția acestei maladii. Este recomandată efectuarea unei colonoscopii în cazul pacienților care au ajuns la vârsta de 50 de ani. „Pentru cancerul gastric a scăzut foarte mult vârsta de diagnostic, dacă la cancerul de colon ne așteptăm să fie descoperit la pacienți de 50 de ani, cancerul gastric este întâlnit și la pacienți de 20-30 de ani. În multe țări civilizate există programe de screening. Pentru cancerul de colon este bine să știe orice om că la vârsta de 50 de ani trebuie să se prezinte la medic pentru o colonoscopie. Este obligatoriu acest lucru pentru a diagnostica factorii de risc. Odată găsit un polip se poate scoate prin colonoscopie, nu este nevoie de operație, și astfel pacientul este protejat împotriva cancerului“, a atras atenția conf. univ. dr. Dan Gheonea, medic în clinica de Gastroenterologie a SJU Craiova.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro