Asistentii medicali din Iasi continua sa solicite eliberarea deadeverinte de malpraxis necesare pentru a lucra in strainatate. De la inceputul anului pana in prezent, au fost eliberate de catre filiala din Iasi a Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (OAMGMAMR) 95 de adeverinte de onorabilitate. Din ultimii zece ani, in anul 2015 a fost inregistrat un record in ceea ce priveste numarul asistentilor care au dorit aceasta adeverinta, pentru ca s-a ajuns la peste 500 de cadre medicale care au ales sa profeseze in strainatate. Principalul motiv pentru care angajatii din sistemul medical aleg sa plece in strainatate este salariul foarte mic din Romania, in comparatie cu cel pe care l-ar putea avea in tari straine. Printre motivele gasite de asistenti pentru parasirea tarii se numara, dupa salariile mici, si conditiile de desfasurare a activitatii in spitalele din afara, comparativ cu cele din Romania.

"Dorinta de performanta profesionala, statutul si respectul de care se bucura in strainatate profesia de asistent medical, salariile mult mai ridicate si multe altele sunt motivele pe care le invoca asistentii. Sistemul sanitar si pacientul au de pierdut aici. Profesionistii se formeaza in timp si nu putem lua, imediat, oameni la fel de bine pregatiti. De ani de zile tragem semnalul de alarma, dar in zadar", a declaratLiliana Pintilie, presedintele filialei OAMGMAMR Iasi. Cele mai multe adeverinte eliberate au mai fost in anul 2014, cand 302 asistenti au cerut acest act, in anul 2004 cu 279 de adeverinte de malpraxis si anul 2003, cu 243 de adeverinte.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro