Popularul serial tv Doctor House are un corespondent în realitate: clinicile specializate în Second Opinion - a doua opinie medicală. Ai o boală rară, cu diagnostic dificil sau, pur și simplu, vrei să te asiguri că este corectă recomandarea medicului la care ai apelat, în primă instanță, de a te opera sau de a urma un tratament invaziv, de lungă durată - poți apela la Second Opinion. Faptul că putem cere și o altă opinie medicală este cunoscut de toți și mulți chiar „se caută” la mai mulți doctori, atunci când au o problemă medicală mai complexă. Însă, ceea ce puțini știu este că Second Opinion este un drept legal, stabilit de Legea 46/2003, art. 11. Adică, un consult oferit în baza asigurărilor medicale obligatorii, ce nu trebuie plătit la clinicile de stat; și că există, cum spuneam mai sus, clinici și medici specializați în Second Opinion, chiar și în țara noastră.

Conform unui studiu realizat de olandezii de la Diagnose.me.com, Second Opinion reduce riscul unei erori de diagnostic cu 90%.  Dreptul la a doua opinie medicala se primește la solicitare, unitatea medicală în care a fost inițial diagnosticat un pacient având obligația să îi dea acestuia o copie a dosarului său medical, cu care ulterior pacientul va consulta opinia altui doctor.

Românii se caută de boli pe internet

Potrivit Institutului Naţional de Diagnostic, în România unul din zece pacienți primește un diagnostic greșit. Acestea sunt datele oficiale, care se bazează pe raportări ale medicilor. Foarte probabil, este vorba de o subestimare, procentul real al diagnosticelor greșite fiind mai mare. De altfel, peste jumătate dintre pacienții români se tem că ar putea primi un diagnostic incorect sau un plan de tratament ineficient, iar un asemenea grad de neîncredere în sistemul medical nu vine din neant. Pe de altă parte, tendința de autodiagnosticare a românilor este exprimată de cele peste 550 de milioane de căutări prin Google despre sănătate într-un an, acest domeniu ocupând locul II în topul accesărilor, fiind depășit doar de cel al turismului.

Doar cinci dintr-o sută de români au habar de dreptul la a doua opinie medicală

Fondată acum cinci ani, Intermedicas, prima clinică de Second Opinion din România a realizat un studiu intern, cu pacienții care au solicitat Second Opinion după ce au primit un diagnostic de boala gravă sau recomandare de chirurgie. Scopul studiului a fost identificarea motivelor pentru care pacienții au ajuns să solicite second opinion avizat în stadii avansate ale bolii și nu imediat după primirea primului diagnostic.

Rezultatele au indicat că:

• 95% dintre pacienții nu știu că au dreptul legal la a doua opinie medicală;

• 89% dintre pacienți susțin că nu apelează la Second Opinion din respect/frică pentru medicul care a dat primul diagnostic;

• 87% dintre pacienți apelează la internet ca sursă de Second Opinion;

• 78 % se bazează pe medicii care au dat rezultate bune in cazul familiei/al prietenilor.

Avantajele Second Opinion

Rețeaua de parteneri medicali Intermedicas numără peste 200 de medici și 90 de instituții medicale de renume internațional din Europa, Asia și SUA. Intermedicas implementează lunar programul de Visiting Professors, un program care completează serviciile de Second Opinion și creează cadrul în care pacienții pot beneficia de expertiză medicală internațională la București. Ariile cheie de expertiză ale medicilor din program sunt cardiologie, chiropractică, chirurgia coloanei vertebrale, dermatologie, ginecologie, ortopedie, pediatrie, oftalmologie. Programul de Visiting Professors pe luna aprilie este: Dr. Mircea Schmidt (Germania - Ortopedie și traumatologie - 23 Aprilie), Dr. Helmut Hiertz (Austria - Neurochirurgie și chirurgia coloanei vertebrale - 23 Aprilie), Dr. Iosif Niculescu (Germania - Obstetrică și ginecologie - În fiecare luni și joi) și Dr. Dimitrios Zafeiriou (Grecia - Neurologie pediatrică - 23 aprilie).

Rezolvarea cazului

În ultimii ani, incidența bolilor inflamatorii intestinale a crescut drastic în rândul tinerilor și copiilor. Rectocolita ulcero-hemoragică este una dintre cele două tipuri principale ale acestor afecțiuni, alături de boala Crohn. Denumită și colită ulcerativă, aceasta este o formă severă a bolii inflamatorii intestinale care afectează mucoasa intestinului gros (colon) și a porțiunii terminale (rect). Dr. Dan Mitrea, manager de caz Intermedicas, a analizat dosarul Irinei și a decis preluarea cazului de către Prof. Dr. Sybille Koletzko și Dr. Med. Philip Wintermeyer de la secția de gastroenterologie pediatrică a spitalului Kinderklinikum Dr. Von Haunersches LMU din Munchen. Prof. Dr. Sibylle Koletzko are o experiență de peste 30 de ani în domeniul gastroenterologiei pediatrice, iar din anul 2002, conduce cu succes departamentul de gastroenterologie si hepatologie din cadrul Universității Ludwig-Maximilians din Munchen. Dr. Med. Philip Wintermeyer are o experiență de peste 15 ani și este recunoscut ca unul dintre cei mai reputați medici gastroenterologi din Germania fiind absolvent «summa cum laude», cea mai înaltă distincţie academică, al Universității Bochum din Ruhr, Germania. La scurt timp, Irina și părinții săi au plecat spre Munchen. «Nu știam la ce să ne așteptăm. Era pentru prima dată când Irina părăsea țara și, din păcate, nu sub circumstanțe favorabile. Când am ajuns în aeroport, ne aștepta deja o echipă care urma să ne ducă la clinică. Irina s-a împrietenit repede cu unul dintre reprezentanți, împărțeau aceiași pasiune pentru creioane colorate», a mai adăugat mama Irinei. Odată ajunsă la spital, micuța pacientă a fost supusă unui nou set de analize și investigații amănunțite. Dr. Koletzko și Dr. Wintermeyer au hotărât că nu este necesară o intervenție invazivă și au recomandat terapia biologică cu Infliximab. Irina a început tratamentul imediat, iar la scurt timp, au fost simțite primele rezultate. «Am intrat într-o dimineață în salonul ei să îi aduc un bloc nou de coli de desenat și era toată un zâmbet, mi-a spus entuziasmată că nu o mai supără burtica aproape deloc și că și-ar dori să ne mai plimbăm puțin prin oraș înainte să plecăm acasă. Domnii doctori mi-au spus că raspunde foarte bine la tratament și că nu există complicații». La întoarcerea în țară, cazul Irinei a fost preluat de reprezentanții Intermedicas, în prezent fiind monitorizată periodic la clinica noastră”.

„A cere a doua, a treia, a patra opinie medicală mergând din clinică în clinică la medici specialiști, căutând pe internet sau la recomandarea unor prieteni este o improvizație. Nu ai certitudinea că medicul care a tratat o cunoștință și a funcționat se descurcă la fel de bine și în cazul tău. Acest demers poate să nu dea rezultatele așteptate și, în același timp, există și riscul cheltuielilor inutile, de timp și de bani, având ca posibil rezultat o soluție medicală incompletă sau un diagnostic eronat” - Ana Maria Marian, CEO Intermedicas.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro