Norme Coca 2023 - 2024

Toţi medicii de familie vor putea să-şi continue activitatea, la cerere, după ce împlinesc vârsta de pensionare, se arată într-un proiect de act normativ adoptat recent de Camera Deputaţilor. În momentul de faţă, doar medicii de familie din mediul rural au această posibilitate.

Vârsta de pensionare a medicilor este de 65 de ani, indiferent de sex, conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Totuşi, medicilor de familie din mediul rural le este permis, la cerere, să profeseze şi după ce împlinesc 65 de ani.

Prevederea aceasta va fi modificată astfel încât şi medicii de familie din mediul urban să poată să beneficieze de ea, stabileşte o propunere legislativă adoptată miercuri de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Asta înseamnă că, pentru a se aplica, documentul mai are nevoie doar de semnătura preşedintelui României.

"Prin excepţie (...), medicii care îşi desfăşoară activitatea în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate judeţene sau a municipiului Bucureşti, direct sau prin intermediul furnizorilor de servicii medicale, îşi pot continua activitatea, după împlinirea vârstei de pensionare, la cerere, cu aviz anual eliberat de direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti şi de CMR (Colegiul Medicilor din România - n. red.), prin colegiile judeţene ale medicilor sau al municipiului Bucureşti, pe baza certificatului de sănătate", scrie în proiectul de act normativ care va modifica Legea sănătăţii.

Conform documentului menţionat, necesitatea prelungirii activităţii va fi stabilită de o comisie organizată la nivelul direcţiilor de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti.

În expunerea de motive a proiectului, iniţiatorii au arătat că deficitul de doctori este o problemă la nivel naţional, indiferent de mediul de activitate, astfel că discriminarea medicilor de familie din mediul urban trebuie eliminată: "Ţinând cont că deficitul de medici nu este numai în mediul rural, ci şi în mediul urban -- şi mai ales în «urban mic» --, iar acest deficit se va accentua, propunem modificarea legii în sensul de a permite şi medicilor din mediul urban să beneficieze de aceleaşi condiţii ca cei din mediul rural". Totodată, deputaţii Comisiei pentru sănătate şi familie sunt de părere că această schimbare va asigura un acces uniform, la nivel naţional, la serviciile medicilor de familie.

În prezent, nu doar medicii de familie din mediul rural pot să profeseze şi după împlinirea vârstei de pensionare. De exemplu, medicii care au peste 65 de ani pot să se angajeze în unităţile sanitare private. Totodată, aceştia îşi pot continua activitatea în unităţile sanitare publice cu deficit de personal medical sau în unităţile sanitare publice din zonele defavorizate.

 Autor
Alexandru Boiciuc

Legea prin care medicii din mediul urban îşi pot continua activitatea după împlinirea vârstei de pensionare, la cerere, cu aviz anual eliberat de direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti şi de Colegiul Medicilor a fost promulgată, joi, de preşedintele Klaus Iohannis. 

Sursa

 

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro