Medicii francezi au reuşit să crească numărul grefelor pulmonare reabilitând grefoanele care nu dovedesc calităţile necesare pentru a fi transplantate din primul moment, în special pentru pacienţii care suferă de fibroză chistică, informează publicaţia electronică franceză pourquoidocteur.fr.
Protejaţi sub un clopot steril, plămânii inspiră şi expiră artificial aerul. Timp de patru ore, organul preluat de la un donator decedat este scăldat într-un lichid nutritiv pentru a fi "curăţat". La spitalulFoch de Suresnes (Hauts-de-Seine), această tehnică de reabilitare ex-vivo a grefoanelor pulmonare a fost pusă la punct în 2011 în cadrul unui studiu clinic, relatează sursa media citată.
Obiectivul acestei tehnici este transplantarea unor grefoane considerate a fi de bună calitate. De obicei, plămânii sunt prelevaţi de la persoane cu vârsta sub 56 de ani care nu au fumat niciodată şi au o funcţie pulmonară optimă. Dar penuria de organe a împins extinderea criteriilor de eligibilitate. Odată cu reabilitarea ex-vivo, echipele de specialişti pot efectua transplanturi pulmonare de la donatori care au fumat şi au vârsta de până la 70 de ani.
Între anii 2011 şi 2013, echipa spitalului Foch de Suresnes a reabilitat 32 de grefoane. Numai unuia singur nu i s-a găsit o funcţie pulmonară satisfăcătoare pentru a fi transplantat. Iar rezultatele obţinute cu aceste organe sunt destul de comparabile cu grefele convenţionale. Această tehnică fiabilă şi reproductibilă a crescut semnificativ numărul de grefoane utilizabile şi a contribuit la reducerea timpului de aşteptare. Proiectul pilot a fost iniţiat în spitalul Marie Lannelongue (Le Plessis-Robinson, Hauts-de-Seine), în spitalul Bichat (asistenţă publică - Hopitaux de Paris), în spitalul Universitar din Grenoble şi în cel din Strasbourg, a precizat Agenţia de biomedicină.
Aceasta constituie o speranţă considerabilă pentru pacienţii care suferă de fibroză chistică, a subliniat asociaţia de utilitate publică 'Vaincre la Mucoviscidose', care a participat activ la acest proiect din anul 2010. "Transplantul pulmonar este singura soluţie terapeutică pentru a prelungi durata de viaţă a pacienţilor atinşi de fibroză chistică a căror sănătate respiratorie a fost ireparabil degradată", a menţionat asociaţia.
Graţie evoluţiilor medicale din ultimele decenii, persoanele bolnave trăiesc mai mult şi ajung în marea lor majoritate la vârsta adultă. Acesta este un progres care este de aşteptat să continue cu scoaterea pe piaţă a unor molecule inovatoare şi lansarea unor studii clinice promiţătoare. Dar, pentru moment, insuficienţa respiratorie cronică terminală rămâne principala cauza de deces în fibroza chistică. Acesta este şi motivul pentru care în cazul acestei boli prima indicaţie este transplantul pulmonar: dintre cele peste 337 de transplanturi efectuate în anul 2014 în Franţa, 85 au fost transplanturi pulmonare, adică peste 30 la sută din total. În Franţa, mai mult de 7 000 de persoane suferă de fibroză chistică şi, la fiecare două zile, un copil se naşte cu această patologie.