Ministerul Sănătăţii face precizări, la câteva ore după ce au fost făcute publice primele concluzii ale anchetei Corpului de Control al premierului în cazul bebeluşilor din judeţul Arges diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic. Într-un comunicat, Ministerul Sănătăţii precizează că nu există nicio legătură între îmbolnăvirea copiilor şi vaccinurile care le-au fost făcute acestora. Raportul Corpului de Control spunea că, în cursul anchetei, a fost descoperit faptul că peste 107.000 de doze de vaccin hexavalent fără autorizare au fost folosite în România.

comunicat de presa copy

Comunicatul Ministerului Sănătăţii:

„Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public despre o așa-zisă legătură între afecțiunile digestive grave ale copiilor din Argeș și vaccinuri, Ministerul Sănătății insistă asupra următoarelor clarificări:

La începutul acestui an, au fost înregistrate în România, cu precădere în județul Argeș, 24 de cazuri de afecțiuni digestive grave la copii. Dintre aceștia, 19 copii au dezvoltat sindrom hemolitic-uremic.

La 11 cazuri a fost confirmată prezența aceleiași tulpini de bacterie E-coli enterohemoragică de tip O26. Bacteria E-coli enterohemoragică este, din punct de vedere statistic, cea mai frecventă cauză a sindromului hemolitic-uremic.

Investigațiile epidemiologice derulate până în prezent arată că România s-a confruntat cu un focar epidemic determinat de infecții cu E-coli enterohemoragic O26. Cea mai probabilă sursă de îmbolnăvire o reprezintă unul sau mai multe produse lactate.

La unele probe prelevate din produsele lactate s-a demonstrat prezența bacteriei E-coli enterohemoragice sau a toxinei care provoacă sindromul hemolitic-uremic. Este vorba despre produsele lactate indicate de părinții copiilor. Produsele au fost consumate fie de copii, fie de părinții lor.

În literatura medicală de specialitate, cazurile de sindrom hemolitic-uremic presupuse a fi corelate cu o vaccinare sunt extrem de rare. În ultimii 15 ani, numărul acestora nu depășește 10 la nivel mondial.

Chiar și în aceste cazuri presupuse, manifestările au apărut într-un termen maxim de 14 zile de la vaccinare, nicidecum în termene de mai multe luni de la ultima vaccinare cum este cazul copiilor din Argeș. În plus, prezența bacteriei E-coli enterohemoragice dovedită la copiii din Argeș presupune ingerarea de produse neconforme și prezența în tubul digestiv.

În concluzie, Ministerul Sănătății afirmă că nu poate fi făcută o legătură între îmbolnăvirea copiilor din Argeș cu E-coli enterohemoragic și vaccinări.

Este regretabil că asocierea în spațiul public a unor teme independente dintr-un raport de control riscă să pună în pericol campanii de vaccinare necesare pentru evitarea reapariției unor fenomene epidemice în România.”

Un al doilea comunicat a fost publicat pe pagina de internet a Guvernului:

Corpul de Control al premierului nu a identificat cauza îmbolnăvirilor copiilor transferaţi de la Spitalul de Pediatrie Piteşti la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Marie Curie.

În cadrul acţiunii de documentare efectuate au fost identificate însă neconformităţi în cadrul sistemului de sănătate, care au fost menţionate în nota întocmită la finalul acestei acţiuni. Nicăieri în cuprinsul notei nu este menţionată existenţa vreunei legături între neconformităţile identificate, privind aprovizionarea şi gestionarea stocurilor de vaccinuri, şi afecţiunile copiilor de la Spitalul de Pediatrie Piteşti.

O astfel de legătură ar fi de altfel imposibilă din punct de vedere medical iar orice speculaţie în acest sens este lipsită de fundament."

Sursa

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro