Îmbinarea alimentelor crude cu cele preparate este una dintre regulile esenţiale ale unei alimentaţii sănătoase.
Aşa cum unele alimente este indicat să le consumăm crude, altele trebuie să fie gătite. Altfel, dacă le-am consuma în stare naturală, ne-am îmbolnăvi.
Vasele bune pentru gătit sunt cele din metal emailat, aluminiu teflonat, sticlă, plastic şi din ceramică de uz alimentar şi chiar şi cele din lemn.
Singura condiţie este ca suprafaţa lemnului care atinge alimentul să fie netedă, să nu aibă crăpături care pot favoriza înmulţirea bacteriilor.
Morcovul şi roşia, mai bune fierte
Este cunoscut faptul că majoritatea legumelor şi a fructelor sunt mai sănătoase crude. Astfel putem „lua” cea mai mare parte din vitamine, care se păstrează nemodificate.
Din fructele şi legumele crude mai luăm antioxidanţi şi fitonutrienţi (substanţe capabile să încetinească procesul de îmbătrânire).
Toate acestea se pot distruge prin preparare termică. Pe de altă parte, există legume care aduc mai multe beneficii dacă sunt gătite.
Betacarotenul din morcovi (precursor de vitamina A) se absoarbe de 10 ori mai bine dacă aceştia sunt fierţi.
O altă legumă ce nu trebuie să lipsească din alimentaţie şi pe care o putem consuma gătită este roşia. Licopenul, un antioxidant puternic, se asimilează mai bine dacă roşiile sunt fierte sau transformate în sos.
Carnea şi ouăle, preparate termic
Dacă legumele şi fructele le putem consuma în stare crudă, organismul nostru având numai de câştigat, carnea şi lactatele trebuie să fie preparate termic.
Altfel, nu le-am putea digera. În plus, neprelucrate termic, carnea şi lactatele pot transmite anumite infecţii.
Carnea de pasăre se pregăteşte mai repede decât cea de porc sau de vită, care are nevoie de un timp mai mare pentru a se pătrunde corespunzător.
În categoria alimentelor care gătite sunt mai bune intră şi oul. Cel mai bine este să fierbi oul astfel încât gălbenuşul să rămână moale (aproximativ trei minute din momentul în care apa începe să fiarbă).
Motivul: gălbenuşul are grăsimi care se digeră mai bine dacă este consumat mai moale. Singurele ouă care ar trebui consumate tari sunt cele de gâscă şi de raţă.
Altfel, ele ne-ar putea transmite o infecţie (salmoneloza).
Gătite, dar cu grijă
Pentru a găti sănătos un aliment, trebuie să ţinem cont de conţinutul lui de apă, dar şi de cât de tare este dat focul.
Enzimele din alimente îşi pierd din eficacitate la mai puţin de 50 de grade Celsius, vitaminele, la 55 de grade, iar proteinele încep să-şi piardă valoarea la 70 de grade Celsius.
Gătite la o temperatură ridicată, substanţele nu doar că sunt distruse, ci pot forma altele, periculoase pentru organism.
Este bine să evităm gătirea mâncărurilor la foc mic. Astfel vom distruge toţi nutrienţii din alimente!
Când prăjim alimentele, trebuie avut grijă ca temperaturile să nu depăşească 180 de grade Celsius.
La temperaturi mai mari, grăsimea de prăjit devine toxică.
Doctor Click! Sănătate vă sfătuieşte
Dr. Corina Zugravu, specialist în igiena alimentaţiei şi în nutriţie
Combină alimentele crude cu cele gătite
Atât alimentele crude, cât şi cele tratate termic au avantajele şi dezavantajele lor. De aceea, cel mai corect este să le combinăm.
Spre deosebire de lactate sau de carne, legumele şi fructele este cel mai bine să le consumăm crude. Astfel putem prelua şi vitaminele hidrosolubile, îndeosebi C şi B1.
Trebuie să fie gătite şi legumele amidonoase, cum sunt cartofii, pe care noi nu îi putem digera decât fierţi. Ideal este ca prin gătire să nu se distrugă nutrienţii din alimente.
În acest mod, alimentele sunt mai plăcute la gust şi mai uşor de mestecat.
Când prăjim sau coacem un produs, pot apărea reacţii de brunificare, care leagă carbohidraţii de aminoacizii din proteine şi îi fac pe ultimii de neutilizat.
Iar acest lucru e şi mai periculos când vine vorba despre hrana copilului!
INFO: Dacă nu-i fiert tare, albuşul conţine antivitamina B, care poate dăuna sănătăţii.