Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi omologii săi din nouă state au discutat soluţii pentru depăşirea provocărilor legate de accesul la medicamente, în cadrul unei reuniuni la Sofia, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii.
"Europa Centrală şi de Est caută să se unească pentru a asigura acces la medicamente pentru 124 milioane de cetăţeni. În condiţiile în care cheltuielile cu medicamentele însumează în Europa Centrală şi de Est între 14% şi 24% din totalul cheltuielilor din sistemul sanitar, miniştrii Sănătăţii din 10 state s-au reunit la Sofia să caute soluţii de cooperare inter-statală pentru depăşirea provocărilor legate de accesul la medicamente", relevă sursa citată.

Miniştrii Sănătăţii au subliniat importanţa respectării principiilor pieţei libere europene fără a neglija interesele pacienţilor. Scopul final este elaborarea unui acord internaţional care să permită o poziţie mai fermă de negociere cu industria farmaceutică în interesul pacienţilor, fără să îşi propună înlocuirea legislaţiei naţionale, precizează MS.

În declaraţia finală, miniştrii afirmă că sănătatea publică nu trebuie să fie o povară bugetară, ci un promotor al economiei şi dezvoltării. De asemenea, semnatarii transmit mesajul comun conform căruia medicamentele nu reprezintă numai un bun tranzacţionabil, ci unul dintre pilonii sănătăţii, ceea ce implică răspundere faţă de pacienţi.

Ţările reprezentate la Sofia sunt: Bulgaria, Croaţia, Estonia, Letonia, Macedonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria. De asemenea, au participat observatori din partea Poloniei. Întâlnirea miniştrilor a fost iniţiată de ministerele Sănătăţii din România şi Bulgaria. Oficialii au discutat, printre altele, despre creşterea îngrijorătoare a exporturilor paralele şi posibila dispariţie de pe pieţele naţionale a sute de medicamente.

Următoarea întâlnire la nivel ministerial va avea loc la Bucureşti, la începutul lunii iulie, iar România preia coordonarea proiectului.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro