Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi intenţionează să reorganizeze proiectul echipelor mobile destinat monitorizării în teritoriu a persoanelor cu afecţiuni psihice. În acest sens, reprezentanţii unităţii au iniţiat demersurile legale pentru ca activitatea unităţilor mobile să fie finanţată din fondul asigurărilor sociale de sănătate, prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Până acum, activitatea echipelor mobile nu putea fi decontată din fondurile CNAS, deoarece, conform normelor contractului cadru, serviciile medicale trebuie asigurate la sediul unităţii autorizate.
În prezent, echipele mobile asigură asistenţa medicală în cazul pacienţilor în care instanţa de judecată impune respectarea unui tratament de specialitate. Conducerea Institutului de Psihiatrie „Socola” propune ca prin noile norme serviciile efectuate de echipele mobile să fie recunoscute ca activitate în ambulator. Reprezentanţii Institutului susţin că decontarea serviciilor efectuate de echipele mobile în teritoriu ar aduce economii importante pentru sistemul de sănătate, cum ar fi reducerea costurilor pentru zilele de spitalizare, dar şi costurile privind transportul cu ambulanţa la spital.
„În acest moment, activitatea echipelor mobile nu este finanţată. Am trimis propunerile noastre privind modificările la contractul cadru, pentru ca activitatea echipelor mobile să fie reglementată legal, iar serviciile efectuate să fie decontate de Casa de Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi. Cu echipele mobile, vrem să venim în special în sprijinul familiilor cu venituri reduse care nu îşi permit să ajungă la spital în Iaşi. De asemenea, putem da curs numeroaselor solicitări venite din partea aparţinătorilor bolnavilor cu afecţiuni psihice care ne solicită sprijinul”, a declarat dr. Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.
Totodată, unitatea doreşte şi implicarea medicilor de familie în acest proiect. „Dorim să implicăm mai mult medicii de familie în supravegherea persoanelor cu afecţiuni psihice şi realizarea unor proceduri clare privind solicitarea echipelor mobile în teritoriu. Intenţionăm să reactualizăm baza de date a zonelor vulnerabile, unde ar fi nevoie de o implicare mai fermă a medicilor de familie, în vederea colaborării cu echipele mobile în situaţiile care se impun. Concret, vrem ca medicul de familie să anunţe personalul medical din cadrul echipelor mobile să intervină în situaţia, în care un pacient se decompensează sau nu îşi urmează tratamentul”, a mai subliniat dr. Gabriel Oprişanu. O echipa mobilă este formată din medic psihiatru, psiholog, asistent medical şi asistent social.
Autor Roxana NĂSTASĂ