„Medigames, Jocurile Mondiale ale Medicinii şi ale Sănătăţii (World Medical and Health Games), aflate la a 37-a ediţie, s-au desfăşurat în acest an la Maribor, Slovenia (http://www.medigames.com), viitoarea ediţie fiind programată pentru Marsilia, în perioada 1-8 iulie 2017. Pentru Athletic CardioClub a fost a patra participare, după Zagreb 2013, Wels 2014 şi Limerick 2015. Athletic CardioClub, este primul club sportiv creat de câţiva medici cardiologi (http://roacc.ro) în 2012 la iniţiativa dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu (medic la Spitalul Floreasca Bucureşti, actualmente preşedintele Societăţii Române de Cardiologie) dedicat promovării activităţii fizice şi sportului ca mijloc esenţial de prevenţie a bolilor cardiovasculare. Amintesc faptul că poate fi membru Athletic CardioClub orice persoană (medic sau având altă profesie sau preocupare) care îndeplineşte următoarele două condiţii: practică în mod constant activitate fizică (minim 30 de minute de efort moderat pe zi, minim 5 zile pe săptămână, aşa cum recomandă de o bună bucată de vreme toate ghidurile de prevenţie a bolilor cardio-vasculare şi nu fumează (noua lege antifumat fiind un sprijin în acesată direcţie !). Din Iaşi, la această ediţie am fost prezenţi doi profesori de cardiologie: eu şi profesorul Florin Mitu - Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi, care are deja în colecţie câteva medalii valoroase obţinute la această competiţie. Ceea ce pune într-o lumină nouă modul în care începe să fie înţeleasă şi la noi concordanţa dintre ceea ce spune medicul şi ceea ce face medicul“, a declarat prof. dr. Antoniu Petriş, şeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon“ Iaşi.

Pe scurt, Medigames este un eveniment sportiv care durează o săptămână, reuneşte peste 1.500 de participanţi din 40 de ţari, cuprinde peste 20 de întreceri sportive desfăşurate în spirit olimpic în cadrul a cinci categorii de vârstă: sub 35 de ani, între 35 şi 44 de ani, între 45 şi 54 ani, între 55 şi 64 de ani, între 65 şi 70 ani şi peste 70 de ani.

„Pare greu de crezut, dar cele mai acerbe întreceri s-au desfăşurat în cadrul categoriilor D şi F ! În cadrul fiecarei categorii ocupanţii primelor 3 locuri au fost recompensaţi cu medaliile de aur, argint şi bronz iar în cadrul jocurilor de echipă cu câte o cupă. În acest an Athletic CardioClub a obţinut 36 de medalii dintre care 17 de aur, 4 de argint şi 15 de bronz la atletism, înot, triatlon, montain-bike sau volei (pokalul de care aminteam). Cea mai importantă recunoaştere internaţională a constituit-o faptul că ideea unui astfel de club a fost „importată“ de către medicii sloveni care au fondat un club similar, după modelul celui creat în România“, a subliniat prof. dr. Antoniu Petriş.

Stărea de sănătate ar trebui evaluată înaintea începerii unui program de antrenament fizic

„Promovarea exerciţiului fizic ca metodă de prevenţie a bolilor cardiovasculare este unul din obiectivele principale ale Athletic CardioClub, aceasta desfăşurându-se pe două direcţii. Prima are în vedere instruirea ştiinţifică a populaţiei sedentare, în special a persoanelor cu factori de risc, în abordarea personalizată a activităţii fizice. Ca un exemplu notabil, unul dintre membrii activi ai clubului este dl. cercetător Mihail Florin Lăzărescu, cu o intervenţie de by-pass aorto-coronarian! Cea de-a doua urmăreşte instruirea ştiinţifică a persoanelor care şi-au autocreat programe de antrenament fizic. În această direcţie, programul „Aleargă cu noi pentru inima ta!“ al Athletic CardioClub are drept obiective conştientizarea importanţei efectuării unui efort fizic moderat pentru prevenţia adecvată a bolilor cardiovasculare („maratonistul de duminică“ este supus unor riscuri crescute!), a evaluării stării de sănătate înaintea începerii unui program de antrenament fizic, instruirea în autocontrol în timpul efectuării efortului fizic precum şi crearea de grupuri de voluntari antrenaţi în implementarea educaţiei fizice în prevenţia bolilor cardiovasculare. ţinând cont de evenimentele tragice petrecute recent pe terenul de fotbal al clubului Dinamo, instruirea în efectuarea resuscitării cardio-pulmonare a unei categorii cât mai largi din populaţie, în colaborare, desigur, cu membrii Consiliului Naţional Român de Resuscitare este deosebit de importantă“, a încheiat prof. dr. Antoniu Petriş.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro