Potrivit rezultatelor sondajului online realizat de Fundația Colegiului Medicilor din București, 29,5% dintre tinerii medici doresc să lucreze în afara țării, în timp ce 52,8% au declarat că este posibil să plece, în condițiile în care în România intră anual în sistem 3.000 de medici și îl părăsesc aproximativ 3.500 prin migrație sau pensionare. Doar 10% dintre cei care au participat la sondaj au spus că nu au avut niciodată intenția de a părăsi țara.
Motivele care îi determină pe tinerii medici să plece din țară sunt legate, în general, de nivelul scăzut de salarizare, condițiile materiale din unitățile medicale, orele suplimentare de muncă și lipsa de suport pentru activitățile de cercetare. De asemenea, tinerii care studiază medicina consideră că eforturile lor nu sunt recunoscute de societate, făcând referire la stres, orele de gardă și riscurile de sănătate asociate profesiei.
Pentru a fi convinși să rămână în țară, participanții la studiu au declarat că își doresc în primul rând salarii mai mari, care să corespundă volumului de muncă, apoi modernizarea și dotarea unităților sanitare, locuri suficiente în rezidențiat, condiții mai bune de pregătire pentru studenți și rezidenți, eliminarea corupției și creșterea finanțării în sistemul de sănătate.
Președintele Alianței Medicilor, medicul chirurg Bogdan Tănase explică, într-un interviu pentru RFI că ”legiferarea regimului gărzilor din România e efectuată defectuos în momentul de față printr-un ordin aberant care continuă alt ordin aberant din perioada ceaușistă. Implică gărzi de 31 de ore lucrate în continuu, fapt care nu e legal din punctul de vedere al codului muncii și al normelor europene”.
Bogdan Tănase explică fapttul că există soluții pentru remedierea acestei probleme: ”una din soluții, aplicată atât în Franța cât și în Marea Britanie, este crearea noțiunii de înlocuitor. Este vorba despre un medic care asta face, face gărzi. El își oferă serviciile mai multor spitale, fiind bineînțeles la cu totul alt standard decât medicii din spital pentru că munca lui este, evident, mai grea și acoperă un deficit pe care spitalul îl are”.