Medicii de familie vor trebui să fie acum mai uniţi ca niciodată dacă într-adevăr doresc o schimbare în sistem şi o finanţare adecvată  pentru asistenţa medicală primară. Există temerea că unii dintre colegii lor vor ceda sub impulsul de moment şi că tot acest efort susţinut de a trezi la realitate decidenţii se va duce  pe apa sâmbetei, iar ei vor trebui să accepte propunerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate fără niciun pardon.

Medicii au înaintat Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate două variante de finanţare a asistenţei medicale: cea a creşterii valorii punctului pentru capitaţie, de la 4,30 lei, cât propune casa la 5,5 lei şi de la 2 lei per serviciu la 2,6 lei. In prezent un medic de familie este plătit cu 4 lei per capita şi 1,90 lei per serviciu. Valorile calculate de medici ar înseamna alocarea de la buget a 421 milioane de lei pentru asistenţa primară. În opinia profesioniştilor din asistenţa primară aceşti bani ar însemna „un minimum minimorum” pentru a nu ajunge în situaţia de a-şi închide cabinetele.  Propunerea făcută de decidenţi este văzută drept praf în ochi, total nerealistă faţă de nevoile actuale.

Medicul de familie Mircea Răibuleţ, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor Satu Mare, prezent în emisiunea „Audienţe în direct” de la Informaţia TV a făcut un calcul sumar pe marginea ofertei lansate de decidenţi şi a ajuns la concluzia că de fapt ar fi vorba doar de o creştere de 5% şi nu de 10% cum susţin oficialii, ţinând cont că jumătate din anul fiscal a trecut. Acest lucru ar duce automat la plata unor impozite mai mari, dar şi la imposibilitatea de a mai face investiţii. Este ca şi cum ar primi banii la sfârşitul anului.

Cea de-a doua variantă propusă merge pe armonizarea bugetară, la fel ca şi în cazul personalului din spitale. Medicii de familie solicită să li se aloce aceleaşi  procente pe care le-au primit colegii lor din unităţile sanitare, respectiv 25% cât s-a dat anul trecut, plus încă 12,5 % pe acest an şi alţi 20% pentru a-şi acoperi cheltuielile generate de noul cod fiscal. Cu alte cuvinte o creştere de 57,5%, procent care i-ar face pe medici să intre „în rând cu lumea”.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro