Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie sprijină demersurilor întreprinse de autorităţi pentru lămurirea situaţiei privind respectarea normelor legale în desfăşurarea de studii clinice şi protejarea drepturilor pacientului şi precizează că este "în total acord" cu sancţionarea, conform legii, a încălcării acestor norme de către personalul responsabil de buna implementare şi desfăşurare a acestora.
Precizările vin în contextul unor informaţii apărute în mass-media, generate de anchetele recente desfăşurate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la modul în care au fost efectuate anumite studii clinice în psihiatrie.
Asociaţia consideră că prezentarea în mass-media a anchetei în curs în această situaţie nu oferă o imagine reală şi completă asupra problemei, contribuind astfel la stigmatizarea profesiei de psihiatru, a persoanelor suferinde de tulburări psihice şi a relaţiei medic-pacient din România.
De asemenea, Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie consideră că etichetarea drept "ilegală" de către mass-media a studiilor de cercetare în domeniul medical în general şi în psihiatrie în particular reprezintă o atitudine "incorectă, trimiţând în derizoriu" conceptul de servicii medicale bazate pe dovezi, necesar progresului medical, oriunde în lume.
"Prin generalizarea unei situaţii particulare la întregul grup profesional şi prin utilizarea unor termeni stigmatizanţi precum "pacienţii psihici - cobaii psihiatrilor", "pacienţi psihici lipsiţi de discernământ", "studii clinice ilegale", "introducerea pe piaţă a unor medicamente care au afectat sănătatea oamenilor....", "50 de psihiatri penali", "sistem de crimă organizată", "Mengele" etc. se alimentează o falsă percepţie asupra psihiatrilor români, fiind prezentaţi în mass-media ca o categorie socio-profesională subalternă şi potenţial capabilă de atitudini şi acte nedemne de profesia medicală. Psihiatrii au şi îşi asumă o cu totul altă menire, fundamentată pe respectarea persoanei umane, pe normele bunului simţ şi ale solidarităţii în faţa dificultăţilor vieţii, promovând o apropiere empatică faţă de cele mai grave şi dezumanizante forme ale suferinţei", afirmă reprezentanţii asociaţiei într-un comunicat transmis AGERPRES.
Totodată, aceştia atrag atenţia asupra faptului că prezenţa unei boli psihice nu implică, de cele mai multe ori, lipsa de discernământ a persoanei afectate şi prezentarea în mass-media a persoanei cu tulburări psihice într-o astfel de manieră discriminează această categorie de populaţie şi contravine cu drepturile pacientului de a alege cele mai avansate metode terapeutice disponibile.
"O campanie mediatică împotriva unei întregi comunităţi profesionale poate determina îndepărtarea pacienţilor de psihiatri şi de serviciile de asistenţă în sănătatea mintală, având repercusiuni atât asupra prevenţiei, tratamentului şi integrării socio-profesionale a persoanelor care suferă de tulburări psihice, cât şi asupra întregii societăţi civile", se mai arată în comunicatul asociaţiei. AGERPRES