Marijuana medicinala este legala in tara noastra, insa nu exista niciun medicament pe baza de canabis pe piata din Romania.
Autoritatile sustin ca nimeni nu a depus pana acum vreo cerere pentru introducerea pe piata a vreunui produs cu continut de canabis.
In schimb, reprezentanti ai Asociatiei Marijuana Medicinala Romania, care ii consiliaza pe pacientii ce si-ar dori sa urmeze tratamente cu produse pe baza de canabis, dau vina pe legislatia neclara.
Cert este ca pacientii romani care sufera de o boala cumplita, cum e scleroza multipla, nu au acces la acest tip de tratament, cu toate ca beneficiile sale sunt recunoscute in mai multe tari din Uniunea Europeana.
In mod ciudat, informatia referitoare la legalizarea marijuanei medicinale a ajuns in presa noastra din surse externe. Iar dupa prima stire din 2013, articole ulterioare din mass-media de la noi, in care erau citati reprezentanti ai Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM) si Agentiei Nationale Antidrog (ANA), infirmau informatia.Apoi, s-a instalat tacerea pana pe 13 iunie, cand o alta stire externa ne informa ca in Romania, alaturi de alte 12 state UE, consumul de canabis medicinal e legal.
Ziare.com a cerut mai multe lamuriri pe aceasta tema de la Ministerul Sanatatii, care ne-a confirmat ca folosirea marijuanei medicinale este legala in tara noastra - potrivit Legii 339/2005 privind plantele, substantele si preparatele stupefiante si psihotrope - dar este supusa unui control strict. Nu ne-a dat, insa, mai multe detalii concrete.
Asa ca am luat legatura cu Agentia Nationala a Medicamentului (ANM), al carei purtator de cuvant, Anca Crupariu, ne-a explicat ca in prezent nu exista niciun medicament pe baza de marijuana in Romania, pentru ca nicio companie nu a depus vreodata o astfel de cerere.
"Deocamdata nu exista nicio solicitare din partea unui detinator referitor la introducerea in tara a unui medicament pe baza de extract de canabis. Dar exista baza legala pentru o eventuala autorizare, dupa depunerea unei cereri si a documentatiei aferente", a asigurat Crupariu.
Aceasta a precizat ca in Uniunea Europeana este autorizat, din 2010, un singur medicament cu continut de canabis, prezent in circa 15 state membre, printre care Marea Britanie, Spania, Austria, Germania, Suedia, Finlanda, Danemarca si Polonia, "dar detinatorul (autorizatiei - n.red.) nu si-a exprimat dorinta sa intre si in Romania". Medicamentul se numeste Sativex si este un spray buco-faringian folosit in tratamentul sclerozei multiple.
"Sativex este utilizat in tratamentul spasticitatii moderate si severe, adica cresterea tonusului muscular care afecteaza grupe musculare in masura diferita, din scleroza multipla, dar numai la pacientii adulti, medicamentul nu este recomandat minorilor, din cauza lipsei datelor referitoare la siguranta. Este recomandat pacientilor adulti care nu au raspuns in mod adecvat la alte medicamente antispastice", a explicat Crupariu.
Daca ar exista o solicitare din partea companiei care detine deja autorizare in UE, intrarea pe piata a medicamentului s-ar face printr-o procedura europeana simplificata, de 90 de zile, deoarece Sativex a fost deja autorizat in alte state membre, ne-a mai spus reprezentantul ANM.
Asociatia Marijuana Medicinala spune ca legea e confuza
Ziare.com a stat de vorba si cu reprezentanti ai Asociatiei Marijuana Medicinala Romania, care ii consiliaza pe pacientii ce si-ar dori sa urmeze tratamente cu produse pe baza de canabis. Cei de la asociatie ne-au spus ca sunt doua mari probleme: legea confuza si, implicit, lipsa de medicamente.
"Cu toate ca in lege este specificat consumul medical de marijuana, in Romania acest lucru nu este posibil, din cauza ca niciun medic nu poate prescrie marijuana, avand in vedere ca nu exista produse. Prin lege, marijuana este legala cu prescriptia medicului, dar asta nu inseamna ca au vreun interes in a pune in practica legea", ne-au explicat reprezentantii asociatiei.
Potrivit acestora, producatorul Sativex ar fi depus, de fapt, cerere de intrare pe piata din Romania, insa nu ar fi primit aprobare.