Desi legislatia actuala interzice eliberarea antibioticelor “fara prescriptie medicala”, farmaciile elibereaza antibiotice la cererea pacientilor care acuza semne de infectie(uneori bacteriana care necesita antibiotice,alteori virala sau fungica care nu necesita antibiotice ci alte clase de substante .Doar medicul poate decide intre aceste tipuri de infectii).
O practica larga in Romania,reglementata,insa fara nicio masura atunci cand este incalcata legea.
Pacientii apeleaza la aceasta solutie din comoditate ,dar si datorita supraaglomerarea serviciilor de garda mai ales la sfarsit de saptamana.
Romania este una din cele mai mari consumatoare de antibiotice din Europa. In Raportul privind consumul de antibiotice, rezistența bacteriană și infecții nosocomiale în România în anul 2012,vânzarea în farmaciile cu circuit deschis a antibioticelor sistemice încadrate în clasa J01 a fost de 29,76 DDD/1000 locuitori/zi. Această valoare ne-ar fi plasat în 2011 între primele trei state mari consumatoare de antibiotice din cadrul Uniunii Europene, alături de Cipru și de Grecia.
Administrand antibiotice fara a fi necesar pacientii risca depopularea florei intestinale cu aparitia diareei(inclusiv a celei cu Clostridium Difficile),instalarea rezistentei la antibiotice,invazia intestinala a fungilor(ex.Candida Albicans si Non-Albicans) iar pe termen lung aparitia unor boli cronice.Microbiomul(ansamblul de bacterii) intestinal este extrem de important in procesele de digestie cu generarea de hormoni,enzime,vitamine dar si in geneza factorilor de aparare,fiind corelat mai nou si cu activitatea creierului.
In practica am avut cazuri care si au administrat cicluri de 4 sau 5 antibiotice (in cicluri de cateva zile), reactii de tip soc anafilactic si foarte multe cazuri de diaree dupa administrarea de antibiotice.
Blocarea administrarii antibioticelor fara reteta la farmacii va genera scaderea rezistentei bacteriilor la antibiotice,ratei infectiilor fungice oportuniste si va creste adresabilitatea la medici.
Dr. Radu Agrosoaie este medic specialist in Boli Infectioase,doctorand al Univeristatii de Medicina si Farmacie Iasi cu titlul “Strategii Preventive si Terapeutice in Infectiile Fungice Invazive” si initiatorul proiectului de monitorizare a curateniei din Spitale utilizand bioluminiscenta