Autor Răzvan Băltăreţu Sursa
După ce telefoanele, maşinile şi ceasurile au devenit mai inteligente, urmează suturile chirurgicale. Un nou proiect a fost documentat.
„Un set de instrumente de microfluide, senzori şi componente electronice pentru integrare în ţesuturi 3D în scopuri medicale“ este titlul lucrării prezentate în acest an de o echipă de ingineri de la Universitatea Tufts. Aceasta a creat suturi chirurgicale capabile să monitorizeze rănile pe care sunt aplicate.
Desigur, fiind vorba de răni şi operaţii, implică şi fire. Acestea sunt realizate din bumbac sau materiale sintetice, impregnate sau acoperite cu substanţe chimice care reacţionează la diferite elemente din corpul uman şi devin parte din componenta care trimite informaţii către smartphone. Medicii pot astfel să urmărească de la distanţă evoluţia unei operaţii, unei infecţii, mai ales când e vorba de cele interne. Suturile pot simţi presiunea, stresul, temperatura, nivelurile de pH şi glucoză.
Toate aceste informaţii sunt trimise prin intermediul unei aplicaţii la un smartphone sau computer.
Deocamdată, sunt un proiect interesant şi urmează partea de cercetare şi dezvoltare pentru a deveni utile şi utilizabile în spitale. Sunt, dacă vrei să le vezi aşa, o miniaturizare a tricourile care îţi monitorizează sănătatea.