Autor Florin Saiu Sursa
Cifrele furnizate de cele mai importante universități din țară în pragul examenelor de admitere la facultate relevă un aspect îngrijorător: tot mai puțini adolescenți sunt atrași de meseria de medic
O simplă comparație între situația de la Facultatea de Poliție din București (Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza) și cea de la Facultatea de Medicină din Iași (Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa), una de tradiție, este edificatoare. În timp ce la Poliție s-au îngrămădit 12 candidați pe un loc, la Medicină procentul este de doar 2,4 candidați/ loc! Mai mult, la Facultatea de Farmacie din cadrul aceleiași universități s-au primit 139 dosare de înscriere pentru 98 de locuri, concurenţa fiind 1,4 candidaţi/loc bugetat, existând şi 99 de locuri cu taxă. Este adevărat că Universitatea din Iași compensează prin interesul arătat de tineri specializării Nutriţie şi Dietetică, unde s-au înscris nu mai puțin de 31 de persoane pe 3 locuri. Palidă consolare! Problemele grave din sistemul nostru medical, coroborate cu rezultatele slabe la BAC, dar și cu salariile mici oferite medicilor, îi țin departe pe tinerii noștri de facultățile de medicină.
În altă ordine de idei, cea mai mare bătălie pentru un loc de student se poartă la Universitatea București, mai precis la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, specializarea Limbi Moderne Aplicate, unde procentul este halucinant: 75,9 candidați pe un loc! De unde până unde un interes atât de mare? „Cele mai căutate sunt limbile europene, dar cel mai bine plătite sunt traducerile din limbile asiatice și scandinave. Eu am învățat chineza și nu duc grija zilei de mâine. Trăiesc din traduceri și am câteva avantaje majore: sunt plătit foarte bine, pot scrie/traduce și dintr-un corcoduș și, în plus, îmi fac cum vreau eu programul. Nu trebuie decât să respect termenul de predare și numărul de semne”, ne-a declarat Bogdan Gherghiescu, traducător.
Măsuri anti-sărăcie la Suceava
Pentru a preveni abandonul școlar cauzat de sărăcie, reprezentanții Universității Ștefan cel Mare din Suceava au inițiat un demers excepțional: vor acorda burse studenților care învață în regim cu taxă și care promovează anii 2,3 și 4. „Având în vedere (…) că măsurile din „pachetul antisărăcie” lansat de Guvern întârzie să apară, conducerea universităţii va propune un plan special de burse din veniturile proprii. Astfel, studenţilor cu taxă care vor promova în anul 2 li se va acorda o bursă egală cu 10% din valoarea taxei, celor care vor promova în anul 3 li se va acorda o bursă egală cu 20% din valoarea taxei, iar celor care vor promova în anul 4 o bursă în valoare egală cu 30% din taxă. Măsura se va aplica tuturor programelor de studii de licenţă şi masterat începând cu promoţia 2016-2017”, arată instituţia academică suceveană.