Dupa cum se poate vedea, halatele medicale vin in mai multe forme si culori si depinde de spital, clinica sau doctor insusi ce culoare sau model doreste sa poarte. Ele poarta de obicei si numele medicului brodat pe halat si in unele cazuri numele clinicii sau al spitalului. Se observa cu usurinta si faptul ca nu exista o regula stricta in ceea ce le priveste. Desi sunt percepute ca uniforme universale, putine persoane stiu de ce medicilor le sunt impuse halatele sau uniformele medicale.
De ce poarta medicii si asistentele halate
A fost nevoie de o uniforma pentru personalul medical atat pentru a le veni in ajutor medicilor si asistentelor, cat si pentru a-i ajuta pe pacienti. Exista, bineinteles, si considerente practice pentru care medicii poarta uniforma: sunt ieftine si rezistente atunci cand sunt spalate la temperaturi inalte, fapt imperativ atunci cand lucrezi intr-un spital.
Ele sunt purtate si pentru ca au buzunarele suficient de mari pentru a adaposti diverse lucruri necesare – de la instrumente de scris pana la cele medicale. Un alt considerent este cel legat de protectia pacientilor, deoarece hainele de strada ar putea duce si aduce bacterii in spital, fiind asadar o forma de protectie si de prevenire a raspandirii virusurilor.
Un alt motiv pentru care au fost alese uniforme uni, de obicei albe, pentru medici este cel legat de observarea cu usurinta a petelor. O regula interesanta este cea din Statele Unite ale Americii, unde medicii chirurgi au o uniforma verde, special pentru a observa usor petele de sange, rosul fiind opus verdelui in roata culorilor.
In cadrul unui spital este importanta uniforma doctorilor si asistentelor, pentru ca persoanele care intra in unitatea medicala sa poata recunoaste cu usurinta cine le pot fi de ajutor, mai ales intr-o situatie de urgenta. Mai mult decat atat, uniforma medicilor este aceeasi in aproape toata lumea. Un medic dintr-o tara europeana poarta acelasi tip de haine ca si unul din America de Sud, de pilda, tocmai pentru ca aceasta uniforma si-a demonstrat utilitatea.
In tara noastra, majoritatea medicilor poarta halat alb, ca si in Suedia, Finlanda sau Norvegia. In schimb, in Danemarca sau Marea Britanie, halatul alb nu este atat de popular, se arata intr-un articol al American Medical Association (AMA).
Uniforma si traditia de a purta halat alb sunt considerate de unii medici ca fiind asociate cu vestile rele. Potrivit theglobeandmail.com, multi dintre medicii pediatri si cei psihiatri au renuntat la traditionalul halat alb, pentru a nu-si nelinisti pacientii. Copiii asociaza in general halatul alb cu injectiile si durerea, motiv pentru care plang si sunt agitati atunci cand se intalnesc cu pediatrul. Si medicii psihiatri au observat ca halatul alb le produce o stare de nervozitate pacientilor si multi dintre doctorii cu aceasta specializare au renuntat la el.
Unele studii au demonstrat ca halatul de culoare alba le provoaca pacientilor o stare de anxietate. Intr-un articol publicat in The Journal of the American Medical Association (JAMA) se vorbeste chiar despre o afectiune numita hipertensiune de halat alb. Desi nu este foarte des intalnita, aceasta afectiune este una reala, mai ales in randul pacientilor care se tem de mersul la medic. Exista si analize care arata contrariul – faptul ca oamenii se simt in siguranta in compania unui medic, totul depinzand, in definitiv, de perceptia pacientului fata de medicina si doctori in general.