Autor: Mihaela Ghita         Sursa

Medicii au anunţat pentru marţi dimineaţa un protest public în faţa clădirii Guvernului, ca urmare a nemulţumirilor ce vizează modul în care sunt remuneraţi pentru orele de gardă efectuate şi nu numai.

Ei cer ca plata orelor suplimentare să fie la tarif dublu, să beneficieze de condiţii decente de muncă şi un sistem sanitar în care să fie mulţumite atât cadrele medicale, dar şi pacienţii. Toate aceste aspecte au fost discutate de un grup de medici în cadrul unei întrevederi ce a avut loc vineri, 22 iulie, la Ministerul Sănătăţii.

Deocamdată ministerul nu a transmis un punct de vedere asupra discuţiilor. Reprezentanţii medicilor au precizat că în contractul de muncă sunt prevăzute doar 160 de ore, însă în realite un medic lucrează mai mult de 250 de ore, cu tot cu gărzi.

„Volumul de muncă creşte în fiecare zi, iar personalul din gărzi se împuţinează de la lună la lună. Cât despre bani… Spor de noapte nu primim – deşi Codul Muncii prevede spor de noapte pentru oricine. Spor de ore suplimentare nu primim – deşi gărzile sunt numai ore suplimentare.  Spor aferent locului de muncă (urgenţă, mediu infectat) nu primim deşi în gărzi rezolvăm urgenţe, înotând printre virusuri şi bacterii…” scrie pe pagina personală dr. Florin Chirculescu, preşedintele Sindicatului Medicilor „Dr. Ioan Cantacuzino”.

Medicul recomandă colegilor săi să nu semneze contractul pentru gărzile suplimentare dacă nu le sunt plătite corect.

Solidaritatea sanitară face aceeaşi recomandare şi a lansat o petiţie prin care medicii îşi cer următoarele drepturi< dreptul la sporul de noapte> dreptul la un spor cuprins între 25% şi 75% (25% este minim obligatoriu)> dreptul la toate sporurile pentru condiţiile de muncă aplicabile la locul de desfăşurare a gărzilor şi la sporul de noapte> dreptul la concediul de odihnă şi pentru Contractul Individual de Muncă (CIM-ul) cu timp parţial> dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore, aferente unuia sau ambelor contracte individual de muncă. De la această prevedere se poate deroga doar în baza acordului medicului, exprimat în mod expres> dreptul de a avea liber după gardă cel puţin 24 de ore, indiferent dacă aceste ore sunt aferente unuia sau ambelor contracte individual de muncă. De la această prevedere se poate deroga doar în baza acordului medicului, exprimat în mod expres.

La mitingul de marţi, 26 iulie sunt aşteptaţi să ia parte medici, cadre medicale, dar şi pacienţi din toată ţara.

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro