Autor Bogdan Rusu Sursa
Ieri, Instituția Prefectului Județului Vaslui a găzduit o nouă ședință a Grupului de Dialog Civic, ce a avut ca obiect de discuție problema medicilor de familie. Întâlnirile pe această temă au fost numeroase, însă de ani de zile rezultatele întârzie să apară. În prezent, în județ, este nevoie de 90 de medici de familie, care să asigure servicii medicale de calitate asiguraților. Numărul ar putea crește ca urmare a faptului că unii medici se pensionează sau pleacă din țară. De asemenea, există patru comune, toate aflate la 22-30 km de municipiul Bârlad, în care peste 8.000 de oameni nu au medici de familie. Cu toate că în campanii au primis multe, edilii aleși în mediul rural nu au făcut nimic pentru a-i stimula pe medici.
În sistemul de sănătate vasluian există doar 173 de medici de familie, care deservesc o populație de peste 478.000 de locuitori, din care 260.000 sunt identificați ca prezentând una sau mai multe afecțiuni din primele 13 cel mai des întâlnite. De asemenea, în patru comune în care domiciliază 8.459 de persoane nu există medici de familie. Este vorba de comunele Bogdănești, Ibănești, Dodești și Pochidia, aflate la o distanță de 22-30 km de municipiul Bârlad. Oamenii asigurați din aceste unități administrativ-teritoriale sunt nevoiți să călătorească până la Bârlad pentru a beneficia de asistență medicală, iar bătrânilor pensionari, care nu se pot deplasa nu li se asigură tratament medical la domiciliu, tocmai pentru că medicii de familie nu mai există.
Situația ar putea deveni și mai gravă deoarece în următorii 3 ani, 15 medici de familie din județ vor ieși la pensie, din care 7 au cabinete în mediul rural. Comunele care vor avea probleme sunt Grivița, Vinderei, Zorleni, Stănilești, Rebricea și Oșești. La Oșești, ambii medici de familie vor ieși la pensie. De asemenea, în sistemul de sănătate județean lucrează 11 medici de familie (7 din mediul rural) deja pensionați și care ar putea părăsi locurile de muncă în orice moment.