Autor Claudia Spridon     Sursa http://adevarul.ro

Medicul Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a declarat pentru „Adevărul” că Spitalul Municipal din Caransebeş a fost de acord să plătească gărzile suplimentare ale doctorilor din spital la nivelul anului 2016, nu la cel din 2009, aşa cum prevede o ordonanţă de urgenţă adoptată recent de Guvern. Decizia a fost luată pentru ca unitatea sanitară să nu rămână fără linii de gardă.

„Suntem indignaţi de ceea ce au făcut autorităţile. Au scos obligativitatea de a face gărzi pentru că un medic român lucra 300 de ore pe lună, nu 150, aşa cum prevede Codul Muncii. Pentru prima dată, spun prin lege că gărzile suplimentare se efectuează în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial. Deşi ne-am zbătut ca nivelul plăţii pe oră pentru aceste gărzi să fie adaptat salarizării din 2016, anexa prevede că suntem la nivelul anului 2009”, a explicat, pentru „Adevărul”, doctorul Gheorghe Borcean, şeful Colegiului Medicilor din România (CMR).

Potrivit acestuia, conducerea Spitalului Municipal Caransebeş a fost de acord să le ofere medicilor din spital sume aferente anului 2016 pentru gărzile suplimentare, de teama ca aceştia să nu refuze să semneze contractele individuale de muncă, încheiate strict între prestatorul de servicii, în cazul de faţă medicul şi unitatea sanitară. Decizia a venit la scurt timp după ce unul dintre cele mai mari spitale din Capitală, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, a anunţat că este posibil să nu poată asigura toate liniile de gardă începând din 8 august.

„Deci, dacă se vrea, se poate. E nefiresc să muncim în 2016 pe leafa din 2009”, a precizat doctorul, adăugând că în România sunt peste 11.000 de medici care fac gărzi. Contractele nu există, dar sumele pentru gărzi diferă de la un salariat la altul

Citeste mai departe pe adevarul.ro

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro