Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş,prof. dr. Horaţiu Suciu, a anunţat, joi, efectuarea celui de-al zecelea transplant de cord din acest an, la un pacient în vârstă de 46 de ani din Bucureşti.
"În cursul acestei nopţi am efectuat o nouă intervenţie de transplant cardiac la IUBCvT Târgu Mureş. Este cea de-a zecea intervenţie de transplant din acest an. Cel care a beneficiat de această intervenţie este un pacient în vârstă de 46 de ani, din Bucureşti, aflat într-o stare avansată de insuficienţă cardiacă. Pacientul era internat din data de 1 iunie în clinica noastră, fără posibilitatea de a putea fi externat din cauza acestor fenomene de insuficienţă cardiacă, care nu puteau fi controlate medicamentos.
El a aşteptat un cord în condiţii de spitalizare, care a venit în cursul serii, când am fost informaţi despre existenţa unui donator la Spitalul din Moineşti, judeţul Bacău. Echipa care s-a deplasat acolo pentru prelevare a constatat existenţa unor condiţii forte pentru îngrijirea pacienţilor, iar pe această cale doresc să felicit colegii din Moineşti. Donatorul este o femeie, în vârstă de 46 de ani, victimă a unui accident vascular cerebral, un pacient îngrijit în condiţii exemplare", a arătat Horaţiu Suciu.
Potrivit doctorului Suciu, la Moineşti a fost o prelevare multi-organ şi, alături de cord, a mai fost prelevat ficatul, rinichii şi plămânii, intervenţia de la Târgu Mureş începând în noaptea de miercuri spre joi.
"Cordul a ajuns în clinica noastră în cursul nopţii, la ora 01,30, pe calea aerului cu ajutorul unui avion militar şi dorim să mulţumim Ministerului Apărării pentru suportul pe care l-a acordat acestei misiuni. Intervenţia a început în jurul orei 24,00 şi s-a terminat în jurul orei 7,00. Ţin să menţionez că pacientul se află la a treia intervenţie cardiacă, deşi este tânăr. A beneficiat de două intervenţii chirurgicale, una în 1996 şi una în 2009, dar afecţiunea cardiacă a progresat până când pacientul a ajuns într-un stadiu avansat de insuficienţă cardiacă. Suntem foarte mulţumiţi de evoluţia pacientului până în prezent şi anticipăm o evoluţie favorabilă şi o reinserţie cât mai rapidă în viaţa socială şi în familie", a precizat Horaţiu Suciu. Acesta a subliniat că IUBCvT Târgu Mureş rămâne în continuare singura unitate medicală din ţară în care se desfăşoară o activitate constantă şi permanentă de transplant cardiac şi că îşi doreşte continuarea activităţii respective, în ciuda faptului că întâmpină dificultăţi din ce în ce mai mari. "Dificultăţile provin din zona resurselor umane, sunt tot mai puţini specialişti care îşi doresc să continue această activitate, iar aici nu mă refer doar la medici, ci şi la personalul sanitar mediu, la asistente medicale. Ne desfăşurăm activitatea în condiţii de resurse umane destul de precare. De multe ori suntem nevoiţi să amânăm intervenţii chirurgicale din cauză că nu putem îngriji suficienţi bolnavi la nivelul dotărilor pe care le avem. Este un domeniu dificil, prin urmare avem impedimente în a angaja personal. E o birocraţie legată de aprobarea posturilor şi scoaterea la concurs, lucruri care ar trebui să fie mai simplificate. Se pleacă des în străinătate, se pleacă cu demisii, se cer concedii fără plată, iar noi trebuie să aşteptăm cu lunile până când aceste posturi pot fi scoase la concurs", a susţinut doctorul. Horaţiu Suciu a mai spus că, pe lângă problema de personal, lipsesc anumite medicamente pe piaţa din România. "Noi am atras de multe ori atenţia asupra faptului că suntem nevoiţi să lucrăm la limita siguranţei pacientului din cauza faptului că sunt necesare medicamente care ne-ar oferi o siguranţă mult mai mare. Sperăm să se rezolve aceste lucruri, pentru că deşi este vorba o specialitate mai restrânsă, aceşti pacienţi au nevoie de medicamente şi trebuie să fie prezente în ţară", a conchis dr. Horaţiu Suciu.