Sursa    soridapress.ro

Nemulţumirile medicilor şi soluţiile pe care le-au propus în cadrul Conferinţei Naţionale de la Călăraşi

Vineri, 16 septembrie 2016, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Călăraşi a avut loc conferinţa naţională „Hemoragia sistemului medical din România- de ce ne pleacă medicii?”, manifestare ce s-a bucurat de prezenţa unui număr de peste 60 de persoane, care au dezbătut intens problemele sistemului medical din România şi au venit cu soluţii punctuale asupra acestora.

Organizatorii conferinţei, Consiliul Judeţean Călăraşi şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi şi-au propus ca prin intermediul acestui eveniment să asculte vocea celor care lucrează zi de zi în sistem, practic să afle nemulţumirile medicilor din România. Printre subiectele importante abordate de către medici se numără: migraţia personalului medical, posturile vacante pentru doctori care nu sunt scoase la concurs, nivelul scăzut de salarizare şi condiţiile materiale limitate din unităţile sanitare, situaţia incertă a ghidurilor şi protocoalelor din spitale care pun medicii, de cele mai multe ori, în dificultate.

Au luat cuvântul: Vasile Iliuţă- Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Valentin Barbu- Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Liviu Ştefan Tomoioagă- Senator, Conf. Dr. Laurenţiu Beluşică- Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi şi domnul Ravi Chandar- Secretar 1, Ambasada Indiei la Bucureşti.

Preşedintele Consiliului Judeţean Vasile Iliuţă, a susţinut că: „Trebuie să putem modifica legislaţia, astfel încât să ştim ce trebuie să facem noi ca administraţie publică pentru a putea remedia situaţia actuală? În urma tuturor propunerilor şi ideilor pe care le vom dezbate astăzi vom redacta un memorandum care se va numi Memorandumul de la Călăraşi şi pe care îl vom înainta Ministerului Sănătăţii. În prezent, Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi este un proiect pilot pentru Ministerul Sănătăţii. Dacă astăzi e un prim pas, poate vor mai fi alţii şi mâine pentru ca să reuşim împreună. Eu sunt alesul cetăţenilor, eu îi ascult şi încerc să le rezolv problemele.“

Conf Dr. Laurenţiu Beluşică, Directorul Medical al Spitalului Judeţean Călăraşi, iniţiatorul acestui proiect, a afirmat că „Fenomenul hemoragic este cronic şi se afla la nivelul extremităţii cefalice aşa că nu putem pune un garou pentru că “pacientul” (sistemul medical) moare. Aşadar, soluţia nu este împiedicarea medicilor să plece din ţară, ci găsirea unor substituenţi.

Apreciez că într-o primă etapă accesul la muncă, în condiţii de urgenţă al unui număr de 2.000-3.000 de medici măcar pentru o perioadă limitată de timp ar scoate ţară din impas. Dar trebuie ţinut seama că nevoia de cadre medicale depăşeşte 13.000 de persoane. Orice altă măsură care să contribuie la „SĂNĂTATEA SĂNĂTĂŢII!” este bine venită. Am convingerea că acest simpozion şi-a atins scopul. O astfel de manifestare nu se face de unul singur, ci în echipă. Personal, mă voi implica să fac echipa cu cei interesaţi de acest subiect şi vom pune cap la cap idei pe care le voi supune dezbaterii. Este prima conferinţă de acest gen din ţară şi îmi doresc să aibă ca finalitate redactarea Memorandumul de la Călăraşi pe care să îl transmitem Ministerului Sănătăţii!”

Printre propunerile de rezolvare a situaţiei au fost enumerate: necesitatea unor iniţiative legislative de apărare a medicilor, dar şi a unora care să permită primăriilor din teritoriul unui spital să contribuie la bugetul spitalului; legea salarizării ar trebui să revină la prevederile conform cărora medicii ar trebui plătiţi la fel indiferent de spitalul la care lucrează atâta timp cât fac acelaşi lucru; rezolvarea situaţiei posturilor medicale după terminarea rezidenţiatului; îmbunătăţirea calităţii actului medical; implementarea unei strategii coerente în domeniul resurselor umane din sistemul sanitar; implementarea unor ghiduri şi protocoale care să genereze o finanţare corectă şi care să limiteze pierderile din buget; măsuri pentru integritatea fizică a medicului; existenţa unei legislaţii de apărare a libertăţii medicului astfel încât aceştia să nu mai fie puşi în situaţia în care să îşi depăşească competenta şi implicit să suporte consecinţele; o bună guvernare astfel încât statul să asigure finanţare spitalelor şi cadrelor medicale; atragerea de medici din Republica Moldova şi din India, de exemplu; debirocratizarea sistemului; remunerarea medicilor conform responsabilităţii pe care o poartă; restabilirea respectului faţă de medic; recalibrarea rezidenţiatelor; repartiţia uniformă a medicilor în întreaga ţară, nu numai în marile centre universitare.

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro