Infecţiile rezistente la medicamente ar putea produce o criză economică cu impact similar sau chiar mai sever ca acela al crizei din 2008, aşa că recent mai multe companii farmaceutice internaţionale au semnat un acord pentru coordonarea eforturilor de combatere a supermicrobilor. Care este strategia singurului producător autohton, Antibiotice Iaşi? În România, cercetarea nu mai este ”regina” economiei, cu atât mai puţin a sănătăţii, pentru că institutele de profil şi-au restrâns activitatea rând pe rând. La Antibiotice Iaşi încă se mai desfăşoară cercetare, însă e greu de estimat contribuţia acesteia în combaterea superbacteriilor, în condiţiile în care fabrica produce şi sub patentul unor companii străine. În plus, cercetarea înseamnă fazele de la testare până la punerea în producţie. Centrul de Cercetare – Dezvoltare are are 70 de angajaţi, Antibiotice fiind implicată în activităţi de formulare farmaceutică, analize fizico-chimice, transfer tehnologic, studii de bioechivalenţă şi farmacovigilenţă.
Pe lângă penicilină, antibiotic de bază, compania din Iaşi produce 148 de medicamente generice de uz uman şi veterinar, plus substanţa numită Nistatină (pentru afecţiuni dermatoinfecţioase), medicamente specifice tratării bolilor infecţioase, dar şi patologiilor cardiovasculare, neurologice, dermatologice, oncologice şi ale sistemului nervos central. ”Suntem prezenţi cu medicamente şi substanţa activă Nistatină în România şi alte 73 de ţări ale lumii. Pentru Nistatină, compania noastră deţine locul I la nivel mondial între producătorii de profil. În România, continuăm să fim principalul producător de medicamente generice antiinfecţioase şi un producător cu medicamente competitive şi accesibile în farmacii”, spun reprezentanţii Antiobiotice Iaşi.
Fondată în 1955, Antibiotice Iaşi este societate pe acţiuni, Ministerul Sănătăţii fiind acţionar majoritar, cu 53,02% din acţiuni. În luna iunie a acestui an compania a realiat o livrare record de produse injectabile pentru piaţa SUA: şase containere cu produse injectabile antiinfecţioase,