Sursa medicalmanager.ro

România are unul dintre cele mai puternice registre de boli reumatice din Europa, a declarat preşedintele Ligii Române contra Reumatismului, Cătălin Codreanu, care a menţionat că în registru sunt incluşi deja peste 5.000 de pacienţi cu artrite reumatoide, aproximativ 3.000 cu spondilartrită şi 1.500 cu artropatie psoriazică.

"Includerea bolnavilor este încă în curs. (...) Cu aceste cifre România a ajuns să aibă unul dinte cele mai puternice registre de boli reumatice, pentru că a reuşit acest lucru într-un număr relativ mic de ani. Ţări cu tradiţie mult mai veche în domeniul supravegherii bolilor reumatice, de exemplu Marea Britanie sau Germania, ating cifre asemănătoare. Obiectivul nostru principal actual nu este neapărat concentrat pe numărul pacienţilor, ci pe calitatea datelor şi pe prezentarea rezultatelor", a afirmat Codreanu.

El a amintit că peste 44 de milioane de persoane din UE au probleme de sănătate care le scad capacitatea de muncă, bolile musculo-scheletice generând 50% din absenţele de la locul de muncă cu durata de peste 3 zile şi 60% din pierderea definitivă a capacităţii de muncă.

Codreanu a spus că persoanele cu boli musculo-scheletice prezintă o rată de şomaj de 3 ori mai mare decât populaţia generală prin afectarea semnificativă a capacităţii de muncă. "30% din populaţia adultă a Europei suferă de boli reumatice, care reprezintă cea mai frecventă formă de boală cronică în Europa. 50% din populaţie prezintă durere musculo-scheletică, 20% din consultaţiile din medicina primară sunt destinate afecţiunilor osteo-articulare", a declarat medicul.

 

Foto viata-medicala

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro