Mai puţin din populaţia ţării plăteşte contribuţia la asigurările de sănătate. Suma strânsă este insuficientă pentru susţinerea decontării serviciilor medicale oferite de stat pentru cei 18 milioane de beneficiari - atrage atenţia preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Radu Ţibichi.
El a adăugat că este necesară o strategie orientată pe principalele boli care se tratează în România.
"Rolul Casei de Asigurări este atât de a susţine financiar programele naţionale curative, dar există şi o componentă de prevenţie care se decontează astăzi în pachetul de servicii medicale. Avem pe ce construi, fondurile sunt însă limitate şi trebuie să avem asigurată o sustenabilitate. Este insuficient în acest moment ca 50% din populaţie să contribuie la un sistem de asigurări de sănătate care cheltuie de la an la an din ce în ce mai mult", a declarat preşedintele Casei Naţionale de Sănătate, Radu Ţibichi.
În ciuda eforturilor autorităţilor aproape jumătate dintre români nu au încredere în Ministerul Sănătăţii, iar 33% nici în Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Datele au fost prezentate la lansarea campaniei "Votez pentru sănătate" care a evidenţiat percepţiile şi aşteptările românilor cu privire la sistemul medical.