Sursa romania-actualitati.ro

O dată cu scăderea temperaturilor apare pericolul îmbolnăvirii de gripă, iar statisticile arată că cei mai expuşi sunt copiii şi cei vârstnici.

De aceea, cel mai eficient mod de prevenţie este vaccinarea antigripală.

Anul acesta, campania gratuită a Ministerului Sănătăţii întârzie însă, iar medicii de familie spun că cele 350.000 de doze repartizate în întreaga ţară sunt total insuficiente.  

Zilele acestea trebuia să înceapă campania de vaccinare antigripală, după cum a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, spune că dozele de vaccin nu au ajuns în cabinetele medicilor de familie. 

Doina Mihăilă: "Nu există nici un fel de vaccin antigripal, nu au venit. Din informaţiile mele, nici nu vor veni curând. Pe de altă parte, la nivel de ţară s-a şi anunţat - sunt 350.000 de vaccinuri.

"Dacă ar fi să facem o medie, per medic de familie din ţară, după ce scădem vaccinurile care se fac la copiii instituţionalizaţi - deci, în orfelinate - şi în azilele de bătrâni, probabil că vor rămâne vreo 15-20 de doze per medic, în funcţie de numărul de pacienţi.

"Deci unii vor avea şapte doze, opt doze, unii vor avea 20". 

Medicul mai precizează că persoanele aflate la risc ar trebui să se vaccineze: personalul medical, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cei cu afecţiuni medicale cronice, precum diabetul, deficitul imunitar, afecţiunile cronice respiratorii, bolile cardiovasculare şi obezitatea.

De asemenea, ar fi bine să fie vaccinaţi copiii instituţionalizaţi şi femeile gravide.

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro