Sursa telegrama.ro

Ministerul Sănătății și Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice au emis un ordin comun prin care se stabilește documentația de atribuire standard privind achiziția de produse biocide. Acest ordin comun standardizează documentația necesară pentru procedurile de atribuire a contractelor de achiziție publică de substanțe biocide derulate de către unitățile medicale și alte instituții care utilizează astfel de produse. Potrivit reprezentanților MS, ordinul îmbunătățește procesul de achiziție prin prevenirea întârzierilor în inițierea procedurilor de atribuire, prin responsabilizarea autorităților contractante în legătură cu conținutul documentelor de licitaţie. "Autoritățile contractante au acum la dispoziție fișa de date, precum și caietul de sarcini cu specificațiile pentru achiziționarea produselor biocide. Este pentru prima dată când o asemenea documentație este standardizată și utilizarea ei devine obligatorie. O comisie tehnică de experți, specialiști cu competențe în epidemiologie și igienă, a lucrat la întocmirea caietului de sarcini standard. De asemenea, după publicarea ordinului în Monitorul Oficial, va deveni obligatorie achiziția de produse biocide pe baza unui singur cod CPV", precizează un comunicat al Ministerului Sănătății.

Această măsură vine după ce, la începutul lunii septembrie, Ministerul Sănătății a adoptat măsuri stricte de autorizare și verificare a produselor biocide. Toate produsele biocide din categoriile TP1 și TP2 care care se găsesc pe piața românească și au indicații de utilizare în unități sanitare vor fi supuse la teste de eficacitate în laboratoare acreditate la standarde europene.

De asemenea, Ministerul Sănătății lucrează la perfecționarea reglementărilor în domeniu pentru a asigura atât disponibilitatea produselor biocide în spitale, cât şi calitatea acestora.

Preocuparea autorităților pentru felul în care sunt achiziționate și calitatea acestor produse a apărut la începutul lui 2016, odată cu dezvăluirile care s-au transformat în cea mai mare anchetă din sănătatea românească. Verdictul în deja celebrul dosar Hexi Pharma pare, însă, departe, la aproape jumătate de an de la ancheta jurnalistică prin care această problemă a fost adusă în spațiul public.

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro