Este vorba despre Martin Benedict, cunoscut pentru minunile făcute în timpul vieţii
Unul dintre cei trei români pentru care a început procesul de beatificare de către Vatican a locui în municipiul Oneşti. Zilele trecute, în faţa casei lui a fost amplasată o fidelă a ieslei din Bethleem, în care s-a născut Iisus. Artistul care a lucrat la acest monument este Roberto Vanadia, un sicilian aflat pe lista specialiştilor UNESCO, iar ieslea poate fi văzută în curtea casei lui Martin Benedict (1931-1986), fost medic internist la Spitalului Municipal din Oneşti.
Ce trebuie să faci ca să ajungi sfânt
Cunoscut pentru minunile pe care le-a făcut în timpul vieţii, pentru Martin Benedict au început procedurile de canonizare la Vatican. El este primul băcăuan pentru care a început procesul beatificării şi unul dintre cei trei din România. „Omul trebuie să fi murit în faimă de sfinţenie şi poporul să ceară beatificarea lui pentru minunile făcute. Cele mai importante minuni nu sunt cele realizate în timpul vieţii, ci cele de după moarte. Atunci când oamenii se însănătoşesc după ce îi ating mormântul sau chipul din tablou sau când se roagă la el”, a explicat preotul catolic Eusebiu Bejan.
Minunile înscrise în dosarul de beatificare acceptat de Vatican nu pot fi explicate niciodată ştiinţific. Potrivit procedurii clasice, o comisie formată medici numiţi de forurile din Roma va face o anchetă şi dacă ei nu vor găsi nicio explicaţie raţională, se poate vorbi despre o minune. Apoi, cazul este preluat de către o comisie de teologi, care îşi va prezenta concluziile în faţa Comisiei episcopilor şi cardinalilor a Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor. După beatificare, următoarea treaptă este canonizarea, pentru care mai este nevoie şi de alte dovezi ale harului celui plecat la Ceruri. (Ionuţ Şerban)
Beatificarea este un proces care durează mai mulţi ani şi se începe după minimum cinci ani de la decesul persoanei propuse spre sfinţire.