România va transpune în perioada următoare în legislaţia internă Directiva privind drepturile pacienţilor transfrontalieri, a declarat marţi, la Bruxelles, ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu. El a arătat că miniştrii sănătăţii au fost informaţi, în cadrul reuniunii Consiliului EPSCO (Ocupare, politică socială, sănătate şi afacerile consumatorului), care a avut loc la Bruxelles, de comisarul european pentru sănătate, Tonio Borg, că, în ceea ce priveşte transpunerea Directivei privind drepturile pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere, şase state au notificat o transpunere completă, iar şapte state o transpunere parţială.
"România este în faza în care ori miercuri, dacă nu - lunea viitoare, în următoarele două şedinţe de Guvern va adopta o ordonanţă de urgenţă privind transpunerea integrală a Directivei europene. După aceea, sigur, va trebuie să venim cu actele normative subsecvente, astfel încât colegii mei care se ocupă de relaţiile cu UE să poată să aibă cadrul normativ integral pentru a notifica complet transpunerea directivei", a precizat Nicolăescu într-o conferinţă de presă.
Ministrul sănătăţii a dat asigurări că Guvernul României va transpune legislaţia europeană în această privinţă. "Avem un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care trebuie să transpunem două directive - una este referitoare la partea de servicii transfrontaliere şi una se referă la o serie de reglementări în domeniul farmacovigilenţei. Deci amândouă intră în acest proiect de ordonanţă de urgenţă care este pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi care, pe de o parte, este în dezbatere publică, iar (pe de altă parte) în avizare la toate celelalte instituţii ale administraţiei centrale care trebuie să-şi dea un punct de vedere. Noi sperăm ca până mâine (n.r. - miercuri) să avem toate aceste vize şi, dacă le avem, poate intra pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern, dacă nu, pentru săptămâna viitoare", a menţionat oficialul român.
Potrivit acestuia, există o serie de aspecte tehnice de rezolvat, referitoare în special la criteriile pe care trebuie să le cunoască cetăţenii în cadrul accesului la aceste servicii şi care nu trebuie să fie discriminatorii. "Trebuie să actualizăm de asemenea partea tehnică - punctul de contact, cine se ocupă, birocraţia de rigoare, care trebuie pusă pe picioare să poată să facă funcţional unui asemenea sistem", a adăugat Eugen Nicolăescu.
AGERPRES