Virusul gripal este foarte activ în sezonul de toamnă-iarnă. O atenție deosebită trebuie acordată persoanelor la risc, printre care și persoanelor peste 60 de ani, care pot prezenta și alte boli cronice, iar infecția cu virusul gripal poate conduce la complicații nedorite.
„(…) Este foarte important ca pacienții să se vaccineze antigripal. Pentru că în primul rând trebuie să se protejeze pe sine însuși prin prevenirea apariției bolii numită gripă, dar cel mai important acele persoane peste 60 de ani și care sunt purtătoare ale unor boli cronice. Orice modificare în starea lor de sănătate – atât în ceea ce privește starea de sănătate infecția cu virusul gripal, dar și alte infecții- poate să decompenseze bolile de fond. În acest moment, această percepție există la aceste persoane. De altfel, numărul de persoane care se vaccinează sau s-au vaccinat anul trecut în România a fost în special de la această categorie de vârstă și anume persoane peste 60 de ani”, a explicat Dr. Gindrovel Dumitra, medic primar Medicina de Familie într-un interviu pentru www.sănătateatv.ro.
În România, până la data de 23.10.2016 au fost vaccinate antigripal 33.578 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatății, se precizează într-o informare a Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Acoperirea vaccinală recomandată de Organizația Mondială a Sănătății este de 20% din populația generală. La noi în țară, conform INSP, acoperirea vaccinală antigripală a fost de 3.2% în 2015 - de peste 6 ori mai scăzută decât recomandarea OMS.

„Recomandările sunt ca cel puțin 20% din întreaga populație să poată să fie vaccinate. Acesta fiind un prag pe care Organizația Mondială a Sănătății consideră ca fiind necesar pentru a preveni extinderea unei epidemii sau chiar a unei pandemii, așa cum a fost în anul 2009. (…) sigur, că nu atingem valoare aceea pe care v-am spus-o. (…) Cauzele sunt multiple. În primul rând, anul trecut a fost achiziționat un număr redus de doze – mi se pare că doar 600.000 de doze de vaccin – ceea ce nu este în regulă. Necesarul ar fi undeva la 1-2 milioane de doze în fiecare an astfel încât să putem să asigurăm atât cât se cere. Pe de altă parte, distribuția. Această cumpărare a vaccinurilor la nivel centralizat și apoi distribuția în mod egal în mod echitabil către medicii de familie nu se pliază întotdeauna pe necesitățile în teritoriu. Pentru că există anumite cabinete care se adresează în special pacientului vârstnic și sunt alte cabinete care se adresează în special sferei pediatrice”, a precizat dr. Gindrovel Dumitra.

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro